tirsdag 30. april 2013

CIABATTA


Dette brødet er en italiensk klassiker. Luftig og lyst og knallsprø skorpe.

1 brød
Stekeovn 210 grader i ca. 30 minutter +.

1 pk. tørrgjær
1 ts sukker
3/4 dl lunkent vann
---
250 g hvetemel
2 ts salt
1/2 dl olje
2 1/4 dl lunkent vann
---
 125 g hvetemel til utbaking

1. Bland gjær, sukker og vann i en liten bolle. Rør til gjæren er oppløst, sett til side på et lunt sted i 10-15 minutter. Blandingen skal boble litt og ha øket i volum. Da er gjæren i gang med jobben sin. Hvis ikke dette skjer, må du slå det ut og begynne på nytt.
2. I bakebollen blander du mel og salt. Lag en grop i midten og hell alt det våte i. Elt til det er en jevn og fin deig. Den er ganske løs, og sånn skal den være.
3. Hvelv deigen på bakebordet og arbeid inn halvparten av det resterende melet og form en ball av den. En deigskrape er et fint hjelpemiddel til dette. Legg den tilbake i bollen og sett den til heving til dobbel størrelse, tildekket.
4. Hvelv deigen på bakebordet og arbeid inn resten av melet. Nå kan deigen ligge på bakebordet til heving 1/2 time eller så.Klar til steking.
 5. Fra bakebordet flytter du den forsiktig over på bakepapirkledd stekebrett som er drysset med en del mel. Form et brød av den ved å brette langsidene inn under brødet. Vær forsiktig så du ikke klemmer all luften ut av brødet. La det stå og heve seg litt igjen.
6. Sett en liten glassbolle el.l. med vann i bunnen av stekeovnen. OBS: Dette er viktig for å få en knallsprø skorpe. (I forklaringen står det at man skal sette en skål med isklumper nederst i ovnen og ta dem ut etter 20 minutter.) Dryss mel oppå brødet og stek som angitt. Gjør bankeprøven.
 7. Avkjøl på rist og vent med å skjære i det til det er nesten helt avkjølt, hvis du klarer å vente så lenge...


Dette bildet er av min ciabatta.

Dette bildet er fra en kokebok.


2 kommentarer:

  1. Lager Cibattaer selv. Disse Ciabattaene ble faktisk dårlig. Hvor er luftehullene

    SvarSlett
  2. Ojsann, det var synd:-(

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...