lørdag 23. november 2013

LØRDAGSKRINGLE MED KANEL I SVINGENE
1 kringle

Stekeovn 200 grader i 25-30 minutter

100 g smør/margarin
3 1/2 dl lunken melk
1 1/2 ts salt
100 g sukker
1 pk tørrgjær
11-12 dl hvetemel (600 g)
---
smør-sukker-kanelblanding ca. 1 dl tilsammen
---
eggpensling
melis

1. Smelt smøret, ha melken i og varm opp til ca. 37 grader (kroppstemperatur). Jeg lærte på skolen at tar du en dråpe væske på undersiden av håndleddet, på pulsåren, og du ikke kjenner det, er væsken passe varm.
2. Bland det tørre i bakebollen, men hold alltid av litt av melet. Hell det flytende oppi og elt til deigen samler seg, men den bør være litt klissete. Dryss litt mel på og sett den til heving til dobbel størrelse.
3. Hvelv deigen på bakebordet, kna den minst mulig for nå skal den kjevles. Du kan enten kjevle hele deigen til et stort rektangel eller dele deigen i to og kjevle to rektangler. Bre smør-sukker-kanelblandingen jevnt utover leiven(e). Jo større rektangler jo finere mønster. Rull dem fast sammen til pølser. (Det blir også fint mønster med bare en leiv, og den kan jo formes som en sirkel. Senere skal jeg vise klipping i deig til Bladkrans.)


4. Har du to leiver tvinner du dem og legger dem på bakepapiret som vist nedenfor.
5. Sett tildekket til heving til dobbel størrelse på et lunt sted. Du må aldri lufte med åpent vindu når du arbeider med gjærbakst.


6. Pensle med sammenpisket egg og stek som angitt. Kanskje må du legge et bakepapir oppå kringlen etter 20 minutter i ovnen, hvis du synes den blir brun.


7. Avkjøl på rist. Det er også både dekorativt og godt med melis på, men vent til den er lunken.

Godt bakverk til lørdagskaffen og kanskje er det noe igjen til søndagen, òg;-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...