lørdag 15. mars 2014

ELDHUSRØKTE SVINEKOTELETTER MED MANGE ULIKE TILBEHØR



Hvis du har muligheten til å salte og røke enten kjøtt eller fisk selv, anbefales det på det varmeste. Hjemmeprodusert mat er mye bedre enn kjøpemat. Hjemmerøkte svinekoteletter blir veldig møre og saftige. Vi holder jo også full kontroll med hva vi får i oss...

Da jeg er så heldig å ha et gammelt eldhus på gården blir det produsert mye snaddermat der. Har du ikke noe eldhus kan små flyttbare røkeinstallasjoner fint brukes.

Start arbeidet med kotelettene to dager før de skal spises.

Til 4 personer

4-8 svinekoteletter avh. av størrelsen eller fler hvis det er plass i laken

Saltlake:
1 l kokende vann
2 l iskaldt vann
1 1/4 dl salt
1 1/4 dl sukker
1 ss hel pepper

1. Dag 1 - fra morgenen av: Løs opp salt og sukker i 1 l kokende vann. Tilsett resten av vannet og avkjøl til helt kald. Tilsett pepper og legg kotelettene i. La de ligge i laken i 6-8 timer.


2. Ta de opp av laken, tørk de med tørkepapir eller et klede og la de ligge å lufttørke til neste dag.


3. Dag 2 - røking av koteletter: Det er meget viktig at kjøttet ikke kommer for nær varmekilden, da kan de bli kokt. De skal jo bare kaldrøkes. Vi brukte spon av morelltrær til røkingen. Når det er skikkelig god røk kan røkingen starte. De kan enten henges opp eller ligge på en metallrist. Kotelettene ble røket 2-3 timer. Nå kan de enten tilberedes med det samme, men de har bare godt av å lufte seg et par timer.

Spon av morelltrær.
Koteletter i røyken;-)





4. Kok poteter.

Stuede grønnsaker:
4 skrelte middelsstore gulrøtter i skiver, 1 cm
1 pk snaddersukkererter delt i 3

5. Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann. Slå av vannet.

Hvit saus:
4 dl melk
2 ss hvetemel
1 ss margarin
1/4 ts salt
litt hvit pepper
litt revet muskatnøtt

6. Bland melk og mel kaldt, rør godt og la det koke opp. Tilsett margarin og rør til den smelter. La koke i minst 5 minutter før du smaker den til. Sausen skal ha konsistens som en tynn grøt. Når den er ferdig blandes grønnsakene i. Hold varmt på svak varme.
7. Stek koteletter i stekepanne i 3-4 ss margarin/smør på middels varme til gjennomstekte, ca. 5 minutter på hver side. De skal ikke krydres. Etter steking kok ut stekepannen med 1/4 dl vann og skrap alt løs fra bunnen. Dette blir god sjy.
8. Legg maten opp på tallerkener og dryss gjerne litt klippet frisk persille over.


Kotelettene er også supergode å grille, enten ute eller inne. I stedet for stuede grønnsaker er det godt med en blandet salat til og ferskt brød eller surkål, rødkål, eplemos/-syltetøy, eplemos med karve m.m. Bakt potet? Mmmm...

Kotelettene fikk en nydelig farge etter røkingen, for ikke å snakke om smaken.
Selvgjort er velgjort.
Her med en god salat av crispi salatblad, melon, rødløk, sukkererter og balsamicocrème og eplemos med karve.
..og her med en fargerik salat av crispisalat, blomkål, agurk, paprika og mandarin på boks.

3 kommentarer:

  1. Salt og sukker til oppskriften 1 dl + 1/4dl ?

    SvarSlett
  2. Salt og sukker til oppskriften 1 dl + 1/4dl ?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, ja det betyr en og en kvart dl salt og sukker.
      Lykke til!

      Slett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...