fredag 21. mars 2014

FLATBRØD MED HAVREGRYN



Godt flatbrød  -  lett å kjevle.

18-20 leiver à 30-35 cm Ø

4 dl lunkent vann
2 dl havregryn
2 dl sammalt, grov hvete
1 ts salt
7-8 dl hvetemel + til justering av deigen
---
byggmel til utbaking

rutekjevle

stekehelle/takke

1. Hell vann i bakebollen først, så havregryn, grov hvete og salt. Sett i gang maskinen.
2. Tilsett hvetemel, 6 dl i første omgang og elt det godt inn. Ha i mel til passe fast deig. Den skal ikke være for fast for da blir det vanskelig å kjevle. Fasthet som en bolledeig er OK. Kan elte inn mer mel senere.
3. La den hvile seg 1 times tid.
4. Varm opp stekehellen, sett den først på max så skrur du ned til 6 eller 7. Prøv deg frem under stekingen. Flatbrød skal ikke steke for fort, skal ligge å tørke og steke og bli lett brunflekkede.
5. Del deigen i biter à 40 g. Bruk vekt og veg nøyaktig. Trill runde, jevne boller med en gang, trykk dem flate og dryss litt byggmel over. Små leiver er lettere å håndtere enn store.
6. Dryss mel på bakebordet, legg på deigen og dryss mel oppå denne også. Kjevle så jevn og rund leiv du kan. Pass på så den ikke fester seg til underlaget. Når den er 30 cm Ø er den tynn nok. Børst av overflødig med på både over- og underside med en melbørste. Bruk en bakstefløy til å legge leiven på til steking. Snu leiven når du ser den begynner å få farge. Ferdig stekt flatbrød legges med lett press på etter hvert.
7. Flatbrød må oppbevares tørt under stabil temperatur.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...