onsdag 2. april 2014

KROTAKAKER


Krotakaker, Hardingkaker eller Gleseldkaker, kjært barn har mange navn. Dette er tradisjonsmat i Hardanger og må ikke gå i glemmeboken. Den yngre garde bør lære å lage disse.

Det finnes flere oppskrifter på krotakaker, alt etter hvor fine de skal være. Oppskriften nedenfor er en enkel utgave. Noen oppskrifter inneholder også margarin og sukker, søt eller sur melk og poteter. Felles for alle er at de inneholder rugmel og gjær.

Flere oppskrifter på krotakaker ser du under det siste bildet.

Gleseldkaker har navnet sitt fra da kakene i eldre tid ble stekt i spesielle ovner i åpen varme. Noen gjør det den dag i dag, også.

Kroting av kakene gjør man ved å trille et krotakjevle over leiven like før steking. Det gir et fint mønster. Krotakjevle kan være av tre eller jern. Krotingen gjør at leiven hever seg jevnt under steking.

Krotakaker kan lagres tørt og luftig i lang tid.

Når man skal bløte dem holdes de under rennende vann, begge sider, og legges utover på et klede ved siden av hverandre. Etter 10-15 minutter smøres de med smør og sukker, eller smør og brunost, eller smøreost, rødløk, ruccula og røkelaks eller hva man måtte ønske. Kjempegodt!

Har man krotakaker i huset har man alltid noe å by på når det kommer gjester, ventede eller uventede..;-)





24 krotakaker - 35 cm Ø

1 kg fint rugmel
250 g hvetemel
1 ts salt
1/2 pk gjær
8 3/4 dl lunkent vann
---
byggmel til utbaking

Ellers trengs:
Vekt, glatt kjevle eller rutekjevle, krotakjevle, bakstefløy, melbørste, stekehelle/takke.

1. Bland alle ingrediensene i bakebollen og elt til deigen nesten samler seg. Den skal henge litt fast i bollen når den er ferdig. Jevn overflaten på deigen, dryss litt hvetemel over og sett den til heving minst 1 time.
2. Kna deigen med litt mer hvetemel hvis det trengs, form den fint og del den i 24 biter. Jeg synes det blir passe store leiver å håndtere. De skal ikke være så tynne som flatbrød da krotingen må synes på leiven.


3. Trill runde boller og dryss litt mel over så de ikke tørker inn. Legg gjerne et håndkle over, også.
4. Trykk bollen flat og form den til et jevnt, flatt, rundt startemne til kjevlingen. Kjevle til ca. 35 cm Ø.
Pass hele tiden på så ikke leiven henger fast i underlaget. Bruk mel både under og oppå. Trill krotakjevlet over leiven fra midten og ut i all fire retninger når den er kjevlet ferdig. Bare på den ene siden. Se så fint mønster det blir;-) Børst av overflødig mel på både over- og underside med en melbørste.
5. Stek leivene til det er lysebrune prikker på dem. Legg dem med den krotete siden ned på stekehellen og snu når du ser den bobler litt og det er antydning til lysebrune prikker på undersiden. De trenger ikke være sprø når de tas av varmen for de blir sprø etterpå.
6. Legg lett press på de ferdigstekte leivene.




Flere oppskrifter på krotakaker. Kan ikke si hvor mange kaker det blir av disse.

1. Stor porsjon:
250 g hvetemel
250 g grovt hvetemel, finsiktet
1,5 - 2 kg fint rugmel
1 pk gjær
1 1/2 ts salt
2 l lunkent vann

2.
900-1000 g  fint hvetemel
500 g fint rugmel
1/2 dl sukker
100 g margarin
1/2 ts salt
1/2 pk gjær
7 dl skummet melk, lunken

3.
900-1000 g fint rugmel
1/2 ts salt
1/2 pk gjær
5 dl lunken væske (vann/skummet melk)

4.
300 g  kokte poteter, moses og avkjøles
1/2 ts salt
1/4 pk gjær
500 g rugmel
450-500 g hvetemel
4 dl søt eller sur melk, kald

Denne deigen lages av kalde ingredienser og kan stå natten over til heving ved temperatur lavere enn vanlig romtemperatur.




5 kommentarer:

  1. Hvor får man kjøpt krotakjevle av jern?

    SvarSlett
  2. Hei
    Tusen takk for at du deler !
    I år blir det lefse og krotekake til gave til de voksne fra oss.
    Vi syntes det er viktig å ta vare på gode gamle tradisjoner og dette er noe ungene koser seg med både ved laging og smaking :)
    Håper de vil ta med seg tradisjonen videre til sine familier når den tid kommer.

    Takk igjen for oppskrifter og inspirasjon.

    SvarSlett
  3. Hei, så fint at du er innom min digitale kokebok. Det er alltid smart med spiselige gaver. Lykke til!

    SvarSlett
  4. Hei!
    Eg ser du har to fine kjevler til å lage krotakaker. Mi mor er på leit etter slike kjevler, og derfor lurte eg på kvar du har funne dei du har?

    Mvh
    Nina E

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei. Begge kjevlene har jeg arvet etter svigermor og de har vært på gården i flere generasjoner. Jernkjevle er umulig å få tak i, tror jeg, men trekjevle finnes i handelen. Søk etter krotakjevle på nettet. Så en som koster kr. 745,-.
      Hilsen Torild

      Slett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...