tirsdag 2. desember 2014

JULEKAKE


Julekake er obligatorisk til jul. Sånn har det vært helt fra barndommen. Jeg kan huske vi også hadde sukat i julekaken, men de ekle bitene plukket jeg alltid ut. Selv i voksen alder liker jeg heller ikke sukat.

Noen kaller julekake for julebrød eller Ambrosiabrød, men for meg er og blir det hetende julekake. Den er kjempegod med bare smør på, men et par brunostskiver på er heller ikke å forakte.

1 stor eller 2 mindre julekaker

Stekeovn 180 grader i 30-40 minutter

Dette er en eltefri oppskrift

3 dl melk
1 1/2 dl rosiner
10-11 dl luftig hvetemel
1/2 ts kardemomme
1 3/4 dl sukker
1 pk tørrgjær
1 lettpisket egg, hold av 2 ss til pensling
100 g mykt smør

1. Varm opp melken med rosinene i. La det stå å holde seg lunkent en halv times tid. Da blåser rosinene seg litt opp.


2. Ha de tørre ingrediensene i bakebollen og rør dem lett sammen.
3. Sil melken med rosinene, de skal du ha i til slutt. Hell melken i bollen sammen med egget. Hold av 2 ss av egget til pensling. Elt dette godt sammen i maskinbollen.
4. Elt inn mykt smør litt og litt og ha i rosinene til slutt.
5. Tilpass melmendgen til deigen er akkurat litt for klissete til å håndtere. 11 dl mel var akkurat passe denne gangen. Skrap ned fra kantene og dekk til bollen. La stå å heve 1 time.
6. Hvelv deigen ned på bakepapir i en eller to kaker og form dem litt med en slikkepott.


7. Dekk til og sett dem til heving i 15 minutter.
8. Pensle med egg og stek som angitt på nederste rille. Sjekk dem etter 25 minutter, de kan fort blir brune oppå. Legg et bakepapir på de siste 10-15 minuttene.


9. Avkjøl på rist og ikke skjær i dem før de er helt kalde. Deilig som de er eller med smør og evt. brunost på.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...