mandag 22. desember 2014

PINNEKJØTT I LEIRGRYTE OG KÅLROTSTAPPE


Å koke pinnekjøtt i leirgryte er utrolig smart. Kjøttet beholder saftigheten og koker ikke tørt. Sett gryten med kjøtt i ovnen og la den bare stå der i 2-3-4 timer, alt etter hvor høy temperaturen er. Jeg satte ovnen på 175 grader og etter 3 timer var kjøttet mørt og fint. Det er plass til 2 1/2-3 kg kjøtt, nok til 6 voksne personer.

Har du ikke leirgryte damper du kjøttet på bjørkepinner eller rist i stor kjele. Hell litt vann i bunnen av kjelen og pass på at det ikke koker tørt. Damp kjøttet i 2 1/2 - 3 timer.

Stekeovn 175 grader i 2 1/2-3 timer + oppvarming av stekeovnen. Er temperaturen 160 grader, kan kjøttet stå der i minst 1 time til og du kan gjøre masse annet i mellomtiden..;-)

Til 4 normaltspisende personer

1,6 kg pinnekjøtt saltet og røket

Kålrotstappe
2 kg kålrot
2 gulrøtter
2 melne poteter (Kerrs Pink, mandel)
2-3 ss smør
salt
pepper
pinnekjøttkraft 1-2 dl
fløte, 1/2-1 dl
sukker 1-2 ts

poteter

Saus
pinnekjøttkraft

eller/og smørsaus:
1/2 dl vann
100 g smør i terninger
1 ts persille (finhakket eller tørket)

1. Vann ut kjøttet etter anvisning fra produsenten. Vi har verdens beste pinnekjøtt, kortreist kjøtt fra Øyvind Terjesen, Utne. Dette kjøttet vannes ut i 8 timer i samme vann eller i 6 timer ved å skifte vann en gang.
2. Legg leirgryten i kaldt vann i 30 minutter hvis ny, både bunn og lokk, ellers 15 minutter.
3. Legg kjøttet i leirgryten og hell i 4 dl kaldt vann. Legg lokket på og sett leirgryten i kald ovn på nederste rille.


4. Kjøttet er ferdig når det løsner lett fra bena. Ta ut et stykke for å sjekke. Bruk grytekluter, ikke brenn deg.


5. Mens kjøttet koker, lager du kålrotstappen. Skrell grønnsakene og del dem i mindre biter så blir koketiden kortere. Kok til mørt, hell av vannet og damp dem litt. Mos med en potetstappeknuser, ikke bruk stavmixer, da blir stappen alt for "fin", den skal se hjemmelaget ut og være litt grovkornete. Krydre og smak til med litt fløte, kraft fra kjøttet og evt. sukker.
6. Kok poteter. Bruker du mandelpoteter trenger du ikke skrelle dem. De skal bare koke opp, skru ned på 1 og la de stå der til de er ferdige. Det tar ca. 20 minutter avh. av hvor store de er.
7. Som saus til pinnekjøttet kan du bruke sjyen fra leirgryten hvis den ikke er for salt, eller du lager en enkel smørsaus: Kok opp 1/2 dl vann og rør inn 100 g meierismør i terninger. Tilsett persille.
8. Så gjenstår bare å servere denne deilige julemiddagen.

Nydelig pinnekjøttmiddag med søtlig kålrotstappe og mandelpoteter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...