søndag 28. desember 2014

RØDVINSMARINERT RÅDYRSTEK MED BROCCOLIPURÉ, GLASERTE GULRØTTER OG POTETBOLLER


Rådyrstek er en sjeldenhet her i huset. Denne lårsteken var en gave som vi har spart til en av julemiddagene. Det ble et deilig måltid med mørt og saftig kjøtt.

Det var nok kjøtt til 2 middager for 4 personer. Servering dag 2, lenger ned på siden.

Steken veide 1,6 kg med ben, nok til 8 personer, vil jeg tro. Vi var bare 4.
Mengdene på poteter og grønnsaker er til 4 personer, men de kan enkelt bare dobles.

Stekeovn 175 grader i 1 1/2 - 2 timer til steken har nådd 72-75 grader, avhengig av hvordan du liker det.

1,6 kg lårstek m/ben
---
salt
pepper
vann

Marinade:
3 dl rødvin
1/2 dl god olje
1 rødløk , grovhakket
1 laurbærblad
1 ss knuste enerbær

Saus:
silt marinade, 3 dl
sjy fra steken, 1-2 dl
1 1/2 ss hvetemel
1 dl fløte
2 ss blåskimmelost (kan sløyfes)
1 ss solbærsaft, konsentrert

Broccolipuré:
1 broccoli i buketter (bruk stilken, òg)
1 ss smør
evt. litt melk
salt
pepper

Glaserte gulrøtter:
2 store gulrøtter i staver
1 dl vann
2 ss smør
1 ss brunt sukker

Potetboller:
1/2 kg melne poteter
1/2 ts salt
1 egg
2 ss hvetemel
1/2 ts revet muskatnøtt
olje til steking

1. Bland alt til marinaden og ha den og kjøttet i en plastpose som lukkes helt tett. (Ikea har fine poser med ziplock.) Vend på posen innimellom og la kjøttet ligge i marinaden i 5-6 timer, gjerne natten over.2. Kok broccolibitene i lettsaltet vann til de er så myke at de kan moses med stavmixer. Slå av vannet først, for all del. Rør inn smør og smak den til med salt og pepper. Hvis du vil ha den løsere rører du i noen ss H-melk. Denne kremen kan lages i god tid og varmes opp før serveringen.


3. Skrell gulrøttene, del dem i 3 eller 4 på tvers og skjær fine jevne staver. Kokes i vann, smør og brunt sukker til nesten all væsken er fordampet og gulrøttene fremdeles gir litt tyggemotstand. Ha i litt mer smør og vann om de koker tørre. De smaker litt søtt når de er ferdige.


4. Skrell og kok potetene til de kan moses med potetmoser. Avkjøl dem før mosing. Rør inn egg, salt, pepper, muskat og hvetemel til du får alt godt blandet. Varm opp olje i en stekepanne og form så fine boller du kan, ikke større enn en stor ss, legg dem forsiktig ned i oljen og stek dem gyldne rundt det hele. De kan være vanskelige å snu, men bruker du to redskaper går det ganske bra. Disse kan også lages/stekes ferdig i god tid og varmes forsiktig opp i stekepannen.5. Ta steken ut av marinaden, gni den inn med salt og pepper og legg den i smurt ildfast form. Hell i 2 dl vann. Smør et stykke aluminiumsfolie med smør/margarin og legg det over steken. Etter 1/2 time fjernes folien og steken godgjør seg i ovnen minst 1 time til. Bruk steketermometer som settes i den tykkeste delen på steken, men ikke inntil ben. Når den ønskede temperaturen er nådd, legg folien over kjøttet igjen og skru av ovnen. Kjøttet kan godt ligge å hvile inni ovnen i 15-20 minutter før oppskjæring. I mens lager du sausen.
6. Saus: Sil marinaden og rør inn hvetemelet. Hell også i sjyen fra steken. Kok opp og smak sausen til med evt. salt og pepper. Sjyen kan være salt, så det er viktig å smake på den. Ha i fløte, solbærsaft og blåskimmelost og la det koke opp. Hvis du vil ha sausen i en pen brunfarge har du i noen dråper sukkerkulør.
7. Da gjenstår det bare å legge maten opp på tallerkenene. Server ekstra saus ved siden av og gjerne tyttebærsyltetøy eller en bærgelé. Dette smaker garantert deilig:-)


Selvfølgelig kan man her servere vanlig kokte grønnsaker og poteter til. Da blir det ikke så omfattende, men heller ikke så spennende...Har du god tid en dag vil jeg anbefale "ekstremutgaven".

Rådyrstek dag 2.

I dag ble det restemiddag av rådyrsteken med litt annet tilbehør.

*Gulrot- og pastinakkpuré
Skrell 2 gulrøtter og 2 pastinakker, kok dem i lettsaltet vann til møre, hell av vannet, mos dem med stavmixer, rør inn 2 ss smør, krydre med salt og pepper.

*Kok fersk rosenkål delt i to i ca. 10 minutter i lite vann tilsatt 2 ss smør og litt salt.

*God potetpuré til 4 personer i form med 2 egg, litt fløte, salt, pepper og 2 dl finrevet parmesanost.
Stek i ovn ved 200 grader i ca. 1/2 time.

*Broccolipuré og saus var rester fra i går.

*Gelé av rips eller rognebær er deilig til.

Kjøttet ble servert kaldt, men kan varmes opp i stekeovnen godt innpakket i folie.
Potetmosform.
Nydelig rådyrkjøtt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...