mandag 5. januar 2015

GLØGGFROMASJ MED FIKEN, DADLER OG KLEMENTIN


Veldig julete dessert og veldig søt. Noe for oss søtmomser..;-)
Gløgg kan faktisk brukes til mer enn bare å drikkes. Har du gløggrester fra julen bør du prøve denne fromasjen i dag.

Til 8 personer i porsjonsskåler, eller til 6 personer i serveringsbolle.

3 plater gelatin
3 dl H-melk
2/3 dl sukker (60 g)
1 ts vaniljesukker med vaniljefrø (Jacobs, Dr. Oetker) eller frøene fra en halv vaniljestang
3 eggeplommer (eggehvitene kan man jo lage marengs eller pavlova av)
1/2 dl konsentrert gløgg
---
1 3/4 dl kremfløte

noen tørkede fiken
noen tørkede dadler
noen klementinbåter

Sukkerlake:
1/2 dl vann
2 ss sukker

pisket kremfløte (resten av fløtepakken) til servering

1. La gelatinplatene ligge i kaldt vann i ca. 10 minutter.
2. Bland melk, sukker, vanilje, eggeplommer og gløgg i en kjele og varm opp til akkurat under kokepunktet. Rør hele tiden. Det må ikke koke, for da kan blandingen skille seg.
3. Klem vannet ut av gelatinplatene og rør dem inn i det varme. Sett til avkjøling og rør av og til for å unngå snerk.
4. Pisk fløten og rør den inn i melkeblandingen når den har fått romtemperatur. Er røren for varm vil kremen smelte og fromasjen blir ikke fin.
5. Hell fromasjrøren i 8 små former eller i en dessertbolle. Sett i kjøleskapet. Etter noen timer er fromasjen stivnet og klar for servering. Da kan du enten hvelve den ut av de små formene ved å dyppe dem forsiktig ned i varmt vann nesten helt opp til kanten, eller servere rett fra bollen, som er det enkleste.



6. Mens fromasjen stivner i kjøleskapet forberedes frukten. Kok opp vann og sukker, del fikenene i 4, fjern stilken, og varm dem opp i 5 minutter. Legg gjerne i noen klementinbåter, også. Dadlene kan være kalde, husk å fjerne stenen ellers kan det bli en dyr tannlegeregning...


7. Legg en kremklatt på fromasjen og ringle litt sukkerlake rundt. Fordel frukten.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...