mandag 12. januar 2015

SURKÅL


Svinekotelett med surkål og eplemos.
Å lage surkål er enkelt. Dessuten dufter det deilig i huset  -  ordentlig god og stemningsfull juleduft for oss som har surkål og ribbe på julaften.

1 kålhode ca. 1,5 kg
5 dl vann
2 ss karve eller spisskummin (er samme krydderet)
3-4 ts salt
4-5 ss eddik 7% eller hvitvinseddik
4-5 ss sukker

(2-3 epler, skrelte, i biter er også godt i surkål)

1. Finn frem en stor kjele og ha i vannet.
2. Skjær kålen i så tynne strimler du kan. Oppskjærsmaskin er helt supert.


3. Legg kål (og evt. eplebiter) lagvis med salt og karve/kummin 3 ganger.


4. Legg på lokk og la kålen småkoke minst 1 time på svak varme. Pass på at det ikke koker tørt.


5. Når kålen er ferdig kokt har den krympet veldig i volum, kanskje ned til 1/3 og skiftet litt farge. Smak til med eddik, salt og sukker.


6. Nå er surkålen ferdig til å serveres ved siden av ribbe, svinekoteletter, medisterkaker, -pølser m.m.
Rester av surkål oppbevares gjerne i kjøleskapet i tett boks noen uker, eller i fryseren over lengre tid.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...