lørdag 21. mars 2015

HARIRA, MAROKKANSK SUPPE MED DADLER TIL


Denne marokkanske suppen smakte jeg for første gang på en marokkansk/spansk restaurant i Cordoba for ikke lenge siden, etter å ha lett etter den på diverse menykart. Endelig fant jeg stedet og forventningen var stor. Jeg ble ikke skuffet - suppen var knallgod!

Dette er den mest berømte av alle marokkanske supper og den har like mange variasjoner som det er kjøkkenskrivere som lager den.

Man skal spise dadler ved siden av suppen. Det fikk jeg ikke servert, men prøvde det i dag og det ble en meget god smakskombinasjon: litt søtt og litt salt. Prøv det du, òg.

Nå har jeg funnet en oppskrift som passet mitt kjøkken, så værsågod hvis du blir fristet.

Det skal òg sies at frisk koriander får ikke jeg tak i her så da er tørket en god erstatning. Det samme med persille.

Til 6-8 personer

1.
2 ss olje
1 ts salt
1/2 ts svart pepper
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts gurkemeie
en klype safran
1 kanelstang (eller 1 ts kanel)
1 løk, grovrevet, klem ut det meste av vannet
150 g oksekjøtt eller lammekjøtt i små terninger, 1 cm (kan også bruke karbonadedeig)

2.
1 l vann
2 terninger kjøttbuljong
1 boks hermetiske tomater knuses i blender
1 dl vann til å skylle boksen med
1 selleristilk i små terninger knuses i blender med tomatene
1 neve koriander, meget finhakket eller 2 ss tørket
1 liten neve persille, meget finhakket eller 1 ss tørket
1 ss tomatpuré
1/2 dl linser (gjerne ferdig kokte)
(2 ss sukker)

3.
1 dl vann
1/2 dl hvetemel

4.
1 pk. kokte kikerter
1 egg, sammenpisket

dadler
godt brød

OBS!
Finn frem alle ingrediensene først og skjær/kutt opp det som er nevnt i oppskriften. Vanligvis styrer jeg unna lange oppskrifter, men denne må man bare følge. Hvorfor ikke lage en stor porsjon til påske, med lammekjøtt:-)

1. Ha olje i en kjele på middels varme, tilsett løk, krydder og kjøtt og stek til kjøttet har skiftet farge, ca. 10 minutter.



2. Tilsett alt i 2. gruppe og la alt småkoke i 30 minutter.

Linser.
3. Når suppen har kokt i 30 minutter, rør mel og vann klumpefritt og jevn suppen med dette. Hell forsiktig litt og litt av jevningen i mens du rører godt og suppen koker. Lag suppen så tynn eller tykk du vil. La koke i 5 minutter og ha i kikertene. Smak suppen til nå. Salt, pepper, sukker?


4. Pisk egget godt og rør det inn i suppen mens den koker. Egget vil skille seg og sånn skal det være. Kok i 3 minutter.
5. Hvis du har dadler igjen fra jul serverer du dem til denne suppen. En ny og spennende smakskombinasjon. Fjern kanelstangen. Godt brød til? God middag! Nammm...



Og her er restaurantversjonen.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...