onsdag 8. april 2015

"FYRSTEKAKE" MED KJØTTDEIGFYLL



Reneste aprilspøken...

Stekeovn 180 grader i 40 minutter i springform 24 Ø

Til 6 personer

Paideig:
5 dl hvetemel (hold av litt til kjevlingen)
1/2 ts salt
125 g kaldt smør i terninger
1 eggeplomme
2 ss kaldt vann

Kjøttdeigfyll:
1 pk kjøttdeig, 400 g
1 løk, finhakket
1 hvitløkfedd, finhakket
1 selleristilk i små biter
1 gulrot, grovrevet
2 ss tomatpuré
3 ss kaldt vann
2 ts sukker
1 ts salt
1 ts sambal oelek (chilipasta) eller 1/2 ts pepper

4 ss finrevet parmesanost eller annen ost

pisket eggehvite til pensling

blandet salat - hjertesalat el.l., agurk, paprika, tomat m.m.

1. Lag paideigen: Bland mel og salt i bollen, tilsett smør og smuldre det i. Bruk gjerne kjøkkenmaskin. Tilsett eggeplomme og vann og samle deigen til en klump. Legg den innpakket i plast i kjøleskapet mens fyllet lages.


2. Stek løk og hvitløk på middels varme til myk og blank i 5 minutter.
3. Skru opp varmen litt og stek kjøttdeigen ved å hakke den i mindre biter.
4. Bland i stilkselleri og gulrot.


4. Rør tomatpuréen ut i vannet og tilsett.
5. Krydre og smak deg frem til du synes det smaker godt, gjerne litt sterkt.
6. Avkjøl noe.
7. Smør sidene og bunnen av formen godt eller legg bakepapir i bunnen.
8. Dekk bunn og sider med 3/4 av paideigen. Kanskje må du bruke kjevle. Prikk bunnen med en gaffel. Den siste 1/4 av deigen skal du bruke til gittteret.


9. For å få deigen til å passe mest mulig i formen lag et merke ved å trykke formen lett ned på det du har kjevlet. Kjevle såpass stort at det også rekker oppover på sidene i formen. Det er ikke alltid lett å få det så perfekt, men det ordner seg når du trykker deigen ut i formen. Rull leiven på melet kjevle og legg den over i formen. Klem godt til overalt og skjær bort overflødig deig. Den kan du bruke til gitteret.



10. Prikk deigen med gaffel.


11. Hell kjøttfyllet i formen, jevn det utover så flatt du kan og dryss over osten.


12. Kjevle resten av paideigen ca. 1/2 cm tykk og skjær i ca. 1 cm brede strimler. Legg dem oppå osten i et gittermønster/fyrstekakemønster. Eller del opp i biter og trill dem til lange strimler som trykkes litt ned med kjevlet. (Jeg gjorde det for det var mye enklere.)
13. Pensle deigen med lettpisket eggehvite.


14. Stek som angitt.



15. Er deilig varm, lunken eller avkjølt. Blandet salat ved siden av med en god dressing på er en selvfølge.

Deilig "Fyrstekake" med kjøttdeigfyll.







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...