lørdag 19. september 2015

FRITYRSTEKTE KAFFESMÅBRØDLuftige og søte frityrstekte småbrød til kaffen. Ikke hverdagskost, akkurat, men en gang i mellom kan man jo unne seg en smak av disse.

Oppskriften nedenfor er en stor oppskrift som er mer enn nok til 10-12 personer. Jeg laget halv porsjon.

Stor porsjon:
1 1/4 dl lunkent vann
1/2 ts sukker
1 pk tørrgjær eller vanlig gjær
---
500-600 g hvetemel +
2 ss sukker
1/4 ts salt
2 1/4 dl lunken melk
1 ts vaniljeessens
2 egg
5 ss rapsolje

frityrolje

2 dl sukker i en stor bolle

1. Bland vann, sukker og gjær i en liten bolle og sett det lunt i 15 minutter. Vi ser at gjæringen er i gang.2. I mens har du 500 g av melet, sukker og salt i bakebollen. Tilsett forgjæringen og resten av ingrediensene og elt dette godt sammen. Ha i så mye mel at deigen samler seg og så vidt slipper bakebollen. Skrap ned fra kantene og sett til heving, tildekket.
3. Hell frityrolje i en egnet jerngryte/kjele til det når 5-6 cm opp. Varm opp oljen på middels varme. Den er varm nok til å steke i når det bruser lett rundt et treskaft du setter nedi.
4. Hvelv deigen ned på melet bakebord, elt den forsiktig og del i ca. 30 biter.
5. Trill runde boller, trykk dem flate, til de er ca. 3 mm tykke. Hvordan fasongen blir, betyr ikke noe. Legg dem forsiktig i frityroljen, gjerne ved hjelp av et redskap, en hullsleiv, f. eks. (Jeg glemte å ta bilder av kjevle- og stekeprosessen.)

*Bruk for all del ikke plastredskap til frityrsteking da det kan smelte og bli helt ødelagt. Dessuten bør du ha et lokk tilgjengelig å legge over oljegryten om uhellet skulle være ute. Dette er ikke noe barn skal drive med.

Stek til lysebrune på begge sider, ca. 1 minutt pr. side. Etter hvert som oljen blir varmere, demp varmen og vent med å steke. Det er lurt å ha en grillklype å snu dem med. Legg dem på et håndkle eller kjøkkenpapir som suger fett til seg når de er ferdige.

*Etterfyll forsiktig med mer olje om det trengs, og varm opp igjen.

6.  Legg dem opp i bollen med sukker når de er litt avkjølte og dekk dem med sukker rundt det hele. Rist av overflødig sukker og legg dem utover på et brett el.l.
7. Disse nystekte små kaffegodbitene får helt sikkert ben å gå på;-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...