torsdag 1. oktober 2015

MUNKER (M/GJÆR)


Endelig fant jeg igjen munkepannen! Den hadde gjemt seg på et lurt sted i flere år etter at vi pusset opp kjøkkenet;-) Den har vært dypt savnet og gjensynsgleden var derfor stor.

Munkene kan også fylles med frukt eller syltetøy og på dansk heter de Æbleskiver, da de i gamle dager hadde kokte, små epleskiver i røren. Vil man ha litt søtt fyll inni legges litt av det i munkene før de snus.

Til ca. 50 munker (i min munkepanne) trengs:

4 1/2 dl lunken melk
1/2 pk (tørr-)gjær
2 ss sukker
1/2 ts salt
1 ts kardemomme
4 egg
250 g hvetemel (ca. 4 dl)
---
smør til steking
melis til å drysse over eller sukker til å rulles i

1. Rør gjæren ut i melken og la stå å hvile på et lunt sted i 15 minutter, tildekket.
2. Rør med håndmixer inn sukker, salt, kardemomme og egg. Bland godt.
3. Tilslutt røres alt melet inn, men i flere omganger. Rør det klumpefritt, litt tykkere røre enn til pannekaker. La røren stå å svelle i 15 minutter.
4. Smelt noen ss smør i en liten kjele/smørsmelter.
5. Varm opp munkejernet på middels varme, ha 1/2 ts smør i hver grop og la det bli lysebrunt, fyll gropene 3/4 fulle med røre. Når det har dannet seg en skorpe på undersiden, snus munkene med en strikkepinne eller en liten gaffel så de blir runde og fine. Snu dem rundt flere ganger til de er gjennomstekte. Kanskje skru ned varmen etterhvert da "bollene" helst ikke må bli for mørke. Ta ut en munk, del den i to for å se om den er gjennomstekt.

*Det er gøy å steke munker, men det tar litt tid;-)
5. Legg ferdigstekte munker på fettsugende underlag. Ved servering legg dem på fat og dryss melis over, lagvis. Alternativt kan de rulles i sukker.


Nystekte og fristende munker.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...