torsdag 31. desember 2015

BOLLER, FRITYRSTEKTE


Dette er Berlinerboller uten fyll, såkalte Solboller fra Tromsø. Når solen kommer tilbake etter mørketiden, rundt 21. januar, er det tradisjon å spise disse bollene med varm sjokolade til. Namm..

De er også populære andre steder året rundt, og her i huset er de en favoritt blant de yngste i familien. Nå i romjulen, når været ikke er det aller beste, er det fint med innesysler i form av baking. Frityrstekingen må de voksne ta seg av. Les om frityrsteking her:
http://torildsmat.blogspot.no/2012/03/frityrsteking-av-diverse-frityrsteking.html

20 boller

80 g smør/margarin, smeltes
1 dl melk varmes til lunken i smøret
2 egg, lettpiskede
ca. 300 g hvetemel
1/2 pk tørrgjær
1/2 ss luftigere bakst (valgfritt)
1/4 ts salt
1/2 dl sukker
---
frityrolje-smult-rapsolje-delfiafett el.l. (ikke olivenolje)
sukker til å rulle de stekte bollene i

1. Bland de tørre ingrediensene i bakebollen, men hold tilbake 1 dl av melet. Smelt smør, varm melken i smøret til max 37 grader. Deigen blir varmere når den eltes i maskin. Tilsett lettpiskede egg og bland alt godt sammen. Juster med mer mel om nødvendig. Deigen må ikke bli for fast, heller på grensen til klebrig. La den hvile i 15 minutter før kjevling.
2. Hvelv deigen ned på bakebordet, helst ikke kna den i det hele tatt, bare form den lett til en ball. Bruk litt mel både under og over. Kjelve den til 1 cm tykk, ikke noe tynnere. Er deigen likevel litt vanskelig å kjevle, la den få hvile seg litt. Stikk ut boller på ca. 6 cm Ø med et glass el.l. Legg dem på lett melet underlag, dekk dem til og la de heve seg i 15-20 minutter, mens fettet varmes opp. Deigrestene kan være vanskelige å kjevle, derfor del opp i passende biter og trill runde boller av dem. (Jeg fikk 6 småboller av restedeigen.)


Bollene skal nå heve seg i 15-20 minutter.
Boller klare for fritering.
3. Ikke stek for mange boller om gangen. Max 3. De må heller ikke steke for fort for da blir de ikke gjennomstekte. Bruk middels varme eller litt lavere. Snu dem flere ganger under stekingen. Stek dem ca. 2-3 minutter på hver side. Del over en bolle for å sjekke om den er gjennomstekt.4. Legg dem på fettsugende underlag så overflødig fett kan renne av. Legg dem deretter i en bolle, en og en, med 1 dl sukker, og rull dem rundt ved hjelp av to skjeer.


Nystekte Solboller - spis dem mens de ennå er litt varme:-)
Bollene kan også fryses. Tin dem og varm dem forsiktig opp i stekeovnen før servering.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...