onsdag 9. desember 2015

GRESK, LYST BRØD MED OLIVEN OG FETAOST

 

Dette er et smakfullt brød som egner seg ypperlig til supper, gryteretter og oster av mange slag. Det egner seg derimot ikke så godt til pålegg som kjøttpålegg, syltetøy eller brunost.

Stekeovn 225 grader i 25-30 minutter, 215 grader med varmluft.

2 brød.

800 g (13-14 dl) hvetemel + til justering av deigen
1 ss salt
1 pk tørrgjær
1 ss luftigere bakst
5 dl lunkent vann
1 dl olje fra fetaostglasset
2 egg
ca. 2 dl oliven, helst sorte, uten sten, delt i to på tvers
150 g fetaost (1 glass)

1. Bland de 4 tørre ingrediensene i bakebollen. Ha i lunkent vann og olje. Pisk eggene lett og tilsett dem. La maskinen gå til det har blitt en jevn deig. Kanskje må det tilsettes mer mel. Når deigen så vidt slipper bollen er det nok mel. Skrap ned fra sidene, dryss litt mel over og sett den til heving på et lunt sted, tildekket, til den er dobbelt så stor, ca. 30 minutter.
2. Forbered fyllet: Del olivenene i to på tvers og hakk osten litt.


3. Hvelv den ferdighevde deigen ned på melet bakebord og kna den minst mulig. Del i 4 og kjevle hver del til en sirkel på max 20 cm.



4. Legg leiven på bakepapirkledd stekebrett, fordel halvparten av fyllet utover nesten ut til kanten, pensle kanten med vann, legg en annen leiv oppå og trykk godt til langs kanten. Gjør det samme med det andre brødet. Sett dem til heving. Hvis du ikke kan steke begge brødene samtidig (varmluftsovn), setter du det ene brødet på litt kjøligere plass til heving.




5. Har du varmluftsovn steker du begge brødene samtidig ved 215 grader i 25-30 minutter. Avkjøl på rist.


6. Vent med å skjære i brødet til det er lunkent. Da er det bare å nyte det til en god suppe eller en gryterett.


(Brødet egner seg ikke så godt til frysing, blir jeg fortalt, men jeg har nå lagt ett i fryseren likevel, jeg...)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...