søndag 13. desember 2015

LUSSEKRANS



I dag er det Luciadagen og da må vi ha lussekatter. Å legge bollene i en ring blir en fin dekorasjon til kaffebordet.

Oppskriften er til 20 lussekatter, så enten kan man lage to kranser eller en krans og enkeltstående "katter" av resten.

Stekeovn 225 grader i 10-12 minutter.

50 g smeltet smør
2 1/2 dl melk
1/2 beger kesam
1 egg
1/2 pk gjær
1 ss luftigere bakst
1 1/4 dl sukker
1/2 ts kardemomme
1 knivsodd salt
7-8 dl hvetemel + til justering av deigen

eggpensling
rosiner

1. Smelt smør på svak varme, tilsett melk og kesam og la det bli lunkent, 35 grader, litt kaldere enn kroppstemperaturen. Hell det i bakebollen og rør inn egget.
2. Tilsett de tørre ingrediensene, ikke alt melet med en gang, og la maskinen gå til alt har samlet seg til en jevn og fin deig som nesten slipper bollen. Deigen blir alltid litt fastere under hevingen. Skrap ned fra kantene, dryss litt mel over og sett til heving tildekket en times tid på et lunt sted.
3. Hvelv deigen ned på lett melet bakebord og kna inn såpass mye mel at deigen blir lett å jobbe med.
Del den i 20 like store deler og form lussekattene etter eget ønske eller som her, til rosetter som legges på bakepapirkledd stekebrett rundt en liten kakeform som er smurt på utsiden. Legg bollene tett.


4. Dekk til kransen og sett den til heving i 20-30 minutter. Pensle med sammenpisket egg og trykk en rosin ned i hver bolle.


5. Stek som angitt midt i ovnen ved 225 grader i 10-12 minutter. Avkjøl på rist.








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...