mandag 18. april 2016

BOLO DO CACO - FRA MADEIRADette brødet er en spesialitet på Madeira. Det bakes dusinvis som selges på gaten, på markeder, langs vegen rundt på øya og sikkert mange andre steder, også. De fleste tilsetter kokt og moset søtpotet eller vanlig potet i deigen. Det skriver seg fra gamle dager da det var kostbart å importere mel til øya. Derfor drøyde de maten med poteter. Deigen er som en drøm å arbeide med, for ikke å snakke om det ferdig stekte resultatet...:-) De stekes på stekeplater av alle slag. De kan òg stekes i stekepanne.

Brødene er flate og runde, derav navnet bolo som betyr kake, og med caco menes stenen de kan stekes på, eller en stor jernplate som blir varm ved å fyre opp under den. Vanligvis stekes de i våre dager på store elektriske stekeplater.

Når de er passelig avkjølt etter steking deles de horisontalt og smøres med mye hvitløksmør på begge halvdelene. Legges så sammen igjen som en sandwich. Deretter blir de skåret over på midten til to halvmåner, så legges halvmånene oppå hverandre og så skjæres de i to en gang til. Til slutt blir de pakket inn i gråpapir og solgt en masse! Se video HER og HER. De smaker knallgodt. Man spiser dem bare sånn. Nydelige!

Man får de også servert på restauranter som tilbehør til middag, som hamburgerbrød m.m.
De skal være 20 cm i diameter, men det er ikke noe i vegen for å lage flere og mindre, f.eks. del deigen i 8.

4 stk. 20 cm Ø

Bolo do cacodeig:
7 dl lunkent vann fra potetkokingen + evt. ekstra
1 pk tørrgjær
1 ts salt
1/2 stor, kokt og moset søtpotet, ca. 200 g (eller vanlig potet)
900-1000 g hvetemel, eller til deigen er akkurat såpass at den kan håndteres

Hvitløksmør:
150 g mykt smør blandes med 2 finhakkede eller knuste hvitløkfedd og 1 ts tørket eller fersk persille (for fin farge)

1. Skrell potet, del i mindre biter og kok til helt møre. Hell av vannet, men ta vare på det til deigen, legg dem på en tallerken og knus med en gaffel.2. Bland lunkent vann og gjær i bakebollen. La det stå til det bobler litt/hever seg.
3. Ha i avkjølt potet, salt og mesteparten av melet. La maskinen gå 2-3 minutter til deigen blir seig. Tilsett såpass mye mel at deigen såvidt kan håndteres. Skrap godt ned fra sidene i bollen og sett deigen til heving 1/2 time. Når den har hevet seg en del, kjør maskinen 1 minutt. I løpet av hevetiden har deigen blitt litt fastere. Tilsett enda mer mel om du synes det trengs.
4. Ta deigen ned på bakebordet og kna den godt. Den er kjempegod å arbeide med og har en nydelig gylden farge fra søtpoteten. Del i 4 eller mer og trill runde, sprekkfrie boller.5.Trykk bollene flate til de er 20 cm i diameter hvis du har delt i 4. Legg dem på godt melet underlag, da de har en tendens til å klistre seg til benken etter en stund, for nå skal de ligge og heve seg i ca. 15-20 minutter, mens du varmer opp det du skal steke dem på. Legg et klede over. Sett platen på litt under middels varme og varm opp en stekepanne eller en stekehelle, hvis du har.
6. Lag hvitløksmøret mens de hever.


7. Løsne dem lett fra underlaget og legg dem forsiktig til steking. Du får kanskje stekt bare en om gangen hvis du f.eks. ikke bruker 2 stekepanner. Jeg brukte en helle og en stekepanne. Jeg har også et par elektriske takker, men benyttet ikke dem i dag.

Stekes på helle og husk å ikke ha sterk varme. Litt under middels styrke på platen.

8. Ta en titt på undersiden hvordan stekeprosessen går, snu dem og stek på den andre siden. Du kan snu dem flere ganger. De må steke tilsammen ca. 20 minutter, 10 minutter på hver side.

Se den nydelige fargen!

Stekes i stekepanne.


9. Avkjøl på rist.


10. Når de er nok avkjølt skjæres de i to horisontalt og smøres med en god porsjon hvitløksmør.11. Legg dem sammen igjen som en sandwich og del i to.


12. Legg halvdelene oppå hverandre og del i to igjen.13. På Madeira blir de nå pakket inn i gråpapir og solgt ute i det fri. Se videoene som er nevnt øverst i teksten. På restauranter blir de servert på en annen måte. Uansett - de smaker kjempegodt og er veldig populære. Søtpotet gir dem en delikat farge. Man kan si at dette er tradisjonsmat på Madeira.


Det er bare å glede seg:-)Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...