onsdag 20. april 2016

NORDLANDSLEFSERDisse er gode nystekte, men det går også godt an å fryse dem noen uker, da uten fyll. Greitt å ha litt på lur om noen skulle stikke innom..;-) Tiner fort i mikroen på defrost-innstillingen.

Dette er lefser vi hadde hjemme i min barndom. Vi la to og to sammen med smør og brunost mellom og skar dem opp i kakestykker, 6-8 stk. Muligens var lefsene noe større da enn 16 cm.

Det blir 18-20 runde Nordlandslefser 16 cm Ø av denne porsjonen som kjevles 2-3 mm tynne.
Stekes på elektrisk helle/takke på litt under middels varme på takken, trinn 5-6.

1/2 l surmelk
2 dl sukker
1 ts natron
1 ts hjortetakksalt
1 ts bakepulver
200 g smeltet margarin/smør
1 dl lys sirup
16-17 dl hvetemel eller til passe deig som kan kjevles

Lefsene kan fylles/smøres med:
*smør og brunost
*smør-sukker-kanel
*eller bare spises som de er

1. Smelt smør og løs opp sirupen i det. Avkjøl noe.
2. Ha surmelk, sukker og hevingsmidler i bakebollen. Tilsett avkjølt smør og elt inn hvetemel til noe fast deig. Ikke bruk mer mel enn høyst nødvendig, da blir lefsene lette og møre. Ikke elt deigen mer enn høyst nødvendig, heller. La deigen hvile 1/2 times tid.
3. Ta deigen på bakebordet, helst ikke elt den nå. Du trenger sikkert ikke noe særlig ekstra mel heller, kanskje bare bittelitt under leiven når den kjevles. Kjevle ut halve deigen om gangen til leiven er ca. 2-3 mm tynn. Ikke noe tykkere for da blir lefsene altfor tykke under stekingen. Stikk ut lefser med et lokk eller skjær rundt en tallerken, hvis du ikke har en utstikkerring. Den jeg bruker er kjøpt på Jernia og er 16 cm Ø.

4. Stek lefsene på litt under middels varme til lysebrune på begge sider. Har du for sterk varme, blir de for brune pga alt sukkeret i deigen. Avkjøl på rist.


5. Du vil merke at all overskudd av deig fra første kjevling er noe hardere og seigere å kjevle. La den hvile et kvarters tid eller så, da blir den mye enklere å arbeide med. Ikke ha i mer mel.


Her er mye god kaffemat.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...