tirsdag 27. september 2016

CRUFFINS


Cruffin er en krysning av croissant og muffin. Idéen kommer trolig fra Australia for noen år siden og har senere spredt seg til mange andre steder på kloden. Deigen er søtlig. Det kreves noe kjevling, men de er morsomme å lage. Har du en pastamaskin gjør den mye av jobben for deg.

Stekeovn 225 grader i 15-20 minutter

16 stk.

1/2 dl lunkent vann
1/2 pk tørrgjær
1/2 ts sukker
---
500-600 g hvetemel
1 ts salt
4 ss sukker
1 ss luftigere bakst
3 1/2 dl lunken melk
---
50 g mykt smør
---
mykt smør til å smøre på

melisdryss

*Ta smør ut av kjøleskapet først så det blir skikkelig mykt*

1. Bland vann, tørrgjær og sukker og la stå lunt i 15 minutter så gjæren får aktivert seg.2. Ha resten av de tørre ingrediensene i bakebollen og bland dem sammen. Tilsett melk og gjærblandingen og elt det godt. Tilsett mykt smør og la maskinen gå i 10 minutter til det blir skikkelig seigt. Ikke ha for mye mel i, deigen kan godt være noe klissete når den settes til heving i 45 minutter, tildekket. Samle deigen og ha litt mykt smør rundt den. Tilsett heller mer mel før utbaking.


3. Del deigen i 8 og trill til boller. La de hvile under et klede i 15 minutter.


4. Kjevle bollene til et langt og tynt rektangel på ca.15 x minst 45 cm. Det er lurt å jobbe med flere om gangen, kjevle litt på den ene og litt på den andre. Da får leivene hvilt seg litt innimellom og blir lettere å kjevle. Jeg kunne nok ha kjevlet enda tynnere... Har du pastamaskin er det smart å bruke den til utkjevlingen.


5. Bre mykt smør utover hele leiven, bruk fingrene. Rull sammen så fast du kan fra kortsiden og legg dem på lett melet underlag.


6. Trill hver rull forsiktig så den blir litt lengre, skjær den i to på langs og form roser av dem. Legg i smurt muffinsform og sett til heving i 15 minutter.
7. Stek som angitt ved 225 grader i 15-20 minutter eller til gyldne på farge.
8. Avkjøl på rist og dryss melis over når kalde.


9. Lag deg en god kopp te eller kaffe og kos deg med en nystekt cruffin eller to!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...