fredag 30. september 2016

TINDVEDGELÉ OG VANILJEPANNA COTTA


Tindved på norsk, eller havtorn på svensk, er et nytt bær i min husholdning. I Sverige er det mye mer vanlig å bruke disse bærene, for ikke å si i Tyskland, der lager de syltetøy, honning, likør og mere til. Sanddorn er det tyske navnet.

Bærene har fått navnet sitt fra treet de vokser på. Tindved er en hard tresort som de laget tinder til treriver av. Ett tindvedbær sies å inneholde like mye C-vitamin som en hel appelsin!

De smaker ikke særlig godt i naturlig tilstand, syrlige og bitre, og trenger en del sukker for å bli smakfulle. Tindvedgelé på panna cotta var en deilig kombinasjon. Tindvedgelé på ostekake har jeg også sett oppskrift på, men det får bli en annen gang.
Oppskrift på panna cotta ser du HER. 1 dl panna cotta pr. pers. (Dobbel porsjon til 8 stk.)

1. Lag panna cottaen først, hell i passende småglass og sett til avkjøling så den stivner. Hell forsiktig i glassene så du ikke søler oppover langs kanten og vær forsiktig når du setter dem i kjøleskapet. Dekk til med plastfilm eller folie.

Tindvedgelé til å toppe 8 panna cottaer:
225 g tindved
1 1/2 dl sukker
1 1/2 dl vann
2 plater gelatin

1. Legg gelatinbladene i kaldt vann, 10 minutter.
2. Kok bær, sukker og vann i 5 minutter. Hell dette i en melsikt og press så mye av saften du klarer ut av bærene. Skrap godt på undersiden av sikten for å få med alt. Tørrstoffet som blir igjen kaster du.
3. Varm saften opp igjen, klem vannet av gelatinen og løs den opp i den varme saften. Ta kjelen vekk fra platen og avkjøl blandingen.
4. Når panna cottaen har stivnet og geléen er avkjølt, heller du tindvedsaften forsiktig over panna cottaen. Dekk til og sett i kjøleskapet til helt stivnet.
5. Ta desserten ut av kjøleskapet 1/2 time før den skal spises. Da smaker den best.

Skal glassene pyntes med f.eks. hyssing, er det praktisk å gjøre det før man heller noe som helst i dem.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...