mandag 17. oktober 2016

EPLEGALLETTE/ÅPEN EPLEPAI


Da det er den norske Epledagen i dag, 17. oktober, er det på sin plass med en epleoppskrift. Denne eplepaien er lett å lage og smaker godt med krem eller is til. Får du ikke laget denne paien i dag er jo hele oktober en eplemåned, så du har ennå mange dager igjen:-)

Epledagen ble første gang "feiret" i 1990 da den ble stiftet av Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Fornøyelige epler:-0
Se forøvrig flere epleoppskrifter på Et eple om dagen.

Stekeovn 200 grader i ca. 25 minutter midt i ovnen

Paideig
3 dl hvetemel
2 ss sukker
en klype salt
125 g kaldt smør i terninger
1 ss kaldt vann
1 kaldt egg

Eplefyll
3 middelsstore epler (røde gjør seg godt her)
2 ss smør
1 dl lys sirup
2 ts kanel

50 hasselnøtter ristes lett i tørr stekepanne og grovhakkes (kan sløyfes)
eggpensling
perlesukker

fløyelsmyk krem eller is

1. Bland de tørre ingrediensene i bakebollen og smuldre i det kalde smøret, enten med hendene eller med maskin. Elt inn vann og egg og samle det til en jevn og fin deig. Pakk i plast og la ligge i kjøleskapet i minst 1/2 time.
2. Lag eplefyllet: Fjern kjernehuset, men ikke skrell eplene. Skjær dem i tynne skiver. Smelt smør i stekepannen på middels varme og ha i sirup og kanel. Når det er flytende tilsetter du epleskivene, alle sammen samtidig. Snu dem rundt flere ganger så de blir jevnt myke. Ta stekepannen vekk fra platen og la det bli avkjølt til det skal brukes.


3. Kjevle paideigen til en rund og fin leiv med så jevne kanter du klarer, eller du skjærer den jevn med en kniv. Overflødig deig legger du bare utover på paideigen. Flytt leiven over på bakepapir og fordel eplefyllet utover ca. 5 cm fra ytterkanten. Ikke ta med alt den flytende i stekepannen. Strø over de hakkede nøttene. Brett kantene inn over fyllet med å løfte bakepapiret litt opp rundt det hele. Det er meget enkelt. Trykk deigen litt ned i brettene. Pensle med egg og strø på litt perlesukker.





4. Stek paien ved 200 grader i ca. 25 minutter midt i ovnen til gylden.
5. Avkjøl paien litt før du flytter den over på en kakefat.


6. Lettpisket krem eller is er deilig til.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...