fredag 4. november 2016

FARTONS DE VALENCIA, (LANGE, TYNNE BOLLER)


Utallige steder på kloden har sine spesialiteter. I Valencia, Spania, former de bollene på denne måten. Ingrediensene er også litt annerledes enn i en vanlig norsk bolleoppskrift. Det er veldig gøy å bake dem og de blir kjempegode og luftige. Melisglasur er obligatorisk.

Ved siden av disse bollene skal det drikkes jordnøttmelk, horchata, men jeg er litt usikker på hva det er. Selv foretrekker jeg enten kaffe eller varm sjokolade, gjerne med krem:-)

Her er i alle fall en oppskrift, men det finnes mange flere. Andre fremgangsmåter er det, også.

Stekeovn 200 grader i 9-10 minutter midt i ovnen

10 stk

1/2 dl lunkent vann
1/2 pk gjær (tørr eller fersk)
1 ts sukker
---
300 g hvetemel (6 dl)
1 ss luftigere bakst (finnes nok ikke i Spania?)
1/2 dl sukker (50 g)
1 egg
1 dl lunkent vann
---
1/2 dl solsikkeolje eller det du har
1/2 ts salt

melisglasur (2 ss vann + melis til passe smørbart)

1. Begynn med å blande gjær og sukker i lunkent vann. La stå i 10 minutter eller til du ser at det er liv i det. På bildene nedenfor ser vi at gjærcellene formerte seg lynraskt, det tok mindre enn 10 minutter. Når gjæren får litt sukker blir den veldig glad...2. I en vid arbeidsbolle sikter du mel og blander i sukker, egg, vann og gjærblandingen. Dette blir kanskje litt tørt og smulete, men fortvil ikke, når du har blandet dette godt, heller du i olje og har i saltet. Samle deigen og kna den jevn og fin. Bruk hendene. Mer mel eller mer væske?3. Dekk til og sett til heving i minst 1/2 time. Gjerne lenger.


4. Hvelv deigen ned på bakebordet, trill til en pølse og del i 10 like store deler. Trill små pølser og la dem hvile i 5 minutter under et klede.


5. Kjevle hver pølse til et rektangel på minst 20x10-12 cm. Rull sammen fra langsiden og legg på bakepapirkledd stekebrett til heving til dobbel størrelse.

6. Stek som angitt ved 200 grader i 9-10 minutter midt i ovnen. Avkjøl på rist. Smør på melisglasur når de er nesten helt avkjølte og spis dem med en gang. Uhmm..

Disse går unna som varmt hvetebrød i Valencia:-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...