søndag 13. november 2016

GOMMOKAKU FRA HALLINGDAL


Gommo er det samme som bestemor i Hallingdal. Det tyder på at dette er gode kaker, for gommo hadde alltid noe godt i kakeboksene sine. Gommokaku er en del av tradisjonsmaten i Hallingdal og er veldig greie å ha på lur. De er også populære blant både barn og voksne. Jeg spiste mange av disse i barndommen min. Kakene kan minne om smaken av hvite kakemenn, men disse skal stekes til gyldne på farge. Kakemenn skal være helt lyse. Dessuten er disse laget med surmelk.

Gommokaku har også fått flere navn opp gjennom tidene, så som gommobakkels, gommosnipp, snippkaku, klevakaku og rundekaku.

Disse kakene er mer enn bare en kake til kaffen. Det er faktisk litt mat i dem, også. Derfor er de fine å ha med på tur, enten til fjells eller på biltur, i båten eller som et mellommåltid:-)

Stekeovn 210 grader i 9-10 minutter midt i ovnen

26 kaker

1 1/2 dl surmelk
1 1/2 dl sukker
1 1/2 dl smeltet smør/margarin
7 dl hvetemel
4 ts hjortetakksalt

1. Bland surmelk, sukker og smør i bakebollen. Rør inn hj.t.saltet og alt melet med en gang. Kna deigen til den er jevn og glatt, pakk den i plast og sett i kjøleskapet 1/2 time.
2. Del deigen i to og kjevle hver del 4-5 mm tynn. Helst ikke tynnere for da blir kakene sprø og det skal de ikke være. De skal være myke inni. Stikk ut kaker med et glass el.l. 7-8 cm Ø.


3. Legg dem på bakepapirkledd stekebrett, må bruke to brett, og stek som angitt ved 210 grader i 9-10 minutter midt i ovnen. Samle restene etter hver kjevling og kjevle de til slutt.


Dette ble den siste kaken her...
 4. Avkjøl kakene på rist og oppbevar dem i tett kakeboks, sånn som gommo pleier å gjøre. Nå har du alltid noe å servere til uventede gjester, med en kopp kaffe attåt til de voksne og med et glass rød saft til barna;-)Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...