søndag 13. november 2016

GRYTESTEK AV VILTKJØTT


Grytestek er en veldig takknemlig middagsrett å lage. Den står jo bare der og klarer seg selv på platen et par timer... Både saus og tilbehør er óg nesten plankekjøring, så la oss gå i gang.

 Til 4 personer

ca. 1 1/2 kg stek av hjort eller rensdyr, gjerne med ben
smør til bruning av kjøttet
---
6 dl vann
1 boks kokosmelk, 4 dl, eller tilsvarende mengde matfløte
1 løk, grovhakket
1 stor gulrot i mindre biter
1 fedd hvitløk, knust
noen knuste enerbær
---
2 terninger kjøttbuljong
salt
pepper
timian
4-5 brunostskiver
2 ss solbærsaft
sukkerkulør

1 kg søtpotet, skrelt, i mindre biter
3-4 ss smør
1 dl fløte
litt salt
litt hvit pepper

3 dl grønne erter

tyttebærsyltetøy eller rognebærgelé

1. La smøret bli brunt i stekepanne og brun kjøttet på alle sider.



2. Legg kjøttet over i kjele. Ha i vann, kokosmelk og grønnsakene. Salte og pepre kjøttet forsiktig, legg på lokk og la det stå å småkoke på svak varme i 1-2 timer, avhengig av hvilket kjøttstykke du har. Jeg hadde en knoke fra langt ned på leggen på dyret, og denne trengte 2 timers koking.


3. Når kjøttet er mørt tar du det opp av kjelen og moser grønnsakene i kraften. Dette er et supert utgangspunkt for sausen. Knus i buljongterninger og ha i noen skiver brunost, 1 ts timian og 1-2 ss solbærsaft. Hvis du synes sausen er for lys tilsetter du noen dråper sukkerkulør. Hvis sausen er litt fyldig tilsetter du 1/2 dl vann. Smak på sausen, nå skulle den være meget smakfull.


4. Kok søtpotet til helt mør, mos med stavmixer og tilsett 3 ss smør og 1 dl fløte. Rør det godt inn i mosen. Husk litt salt og pepper.
5. Kok erter.
6. Ved servering: Ha 1/2 dl saus på hver tallerken, legg på kjøttskiver, litt søtpotetmos og noen erter.
Tyttebærsyltetøy ved siden av. Poteter trengs ikke, søtpotetmosen erstatter de her.

Mør grytestek av rensdyr med søtpotetmos.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...