Grytestek er en veldig takknemlig middagsrett å lage. Den står jo bare der og klarer seg selv på platen et par timer... Både saus og tilbehør er óg nesten plankekjøring, så la oss gå i gang.
Til 4 personer
ca. 1 1/2 kg stek av hjort eller rensdyr, gjerne med ben
smør til bruning av kjøttet
---
6 dl vann
1 boks kokosmelk, 4 dl, eller tilsvarende mengde matfløte
1 løk, grovhakket
1 stor gulrot i mindre biter
1 fedd hvitløk, knust
noen knuste enerbær
---
2 terninger kjøttbuljong
salt
pepper
timian
4-5 brunostskiver
2 ss solbærsaft
sukkerkulør
1 kg søtpotet, skrelt, i mindre biter
3-4 ss smør
1 dl fløte
litt salt
litt hvit pepper
3 dl grønne erter
tyttebærsyltetøy eller rognebærgelé
1. La smøret bli brunt i stekepanne og brun kjøttet på alle sider.
2. Legg kjøttet over i kjele. Ha i vann, kokosmelk og grønnsakene. Salte og pepre kjøttet forsiktig, legg på lokk og la det stå å småkoke på svak varme i 1-2 timer, avhengig av hvilket kjøttstykke du har. Jeg hadde en knoke fra langt ned på leggen på dyret, og denne trengte 2 timers koking.
3. Når kjøttet er mørt tar du det opp av kjelen og moser grønnsakene i kraften. Dette er et supert utgangspunkt for sausen. Knus i buljongterninger og ha i noen skiver brunost, 1 ts timian og 1-2 ss solbærsaft. Hvis du synes sausen er for lys tilsetter du noen dråper sukkerkulør. Hvis sausen er litt fyldig tilsetter du 1/2 dl vann. Smak på sausen, nå skulle den være meget smakfull.
4. Kok søtpotet til helt mør, mos med stavmixer og tilsett 3 ss smør og 1 dl fløte. Rør det godt inn i mosen. Husk litt salt og pepper.
5. Kok erter.
6. Ved servering: Ha 1/2 dl saus på hver tallerken, legg på kjøttskiver, litt søtpotetmos og noen erter.
Tyttebærsyltetøy ved siden av. Poteter trengs ikke, søtpotetmosen erstatter de her.
Mør grytestek av rensdyr med søtpotetmos. |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar