mandag 28. november 2016

LUTEFISK, DAMPKOKT MED ERTESTUING OG BACON
Jeg husker fra min barndom at min mor kokte lutefisk i vann. Det var vel sånn de gjorde det da, på 50- og 60- og 70-tallet. Fisken hadde tendens til å bli kanskje litt i bløteste laget for barn, men den smakte godt likevel. Ferdig trukket fisk ble lagt på fat på en tøyserviett for å trekke til seg fuktighet.

Da jeg er så heldig å ha en tre-etasjers kjele med perforering i bunnen av den ene "etasjen", ville jeg teste ut å dampkoke fisken i denne. Resultatet ble fantastisk med fast og fin fisk som ble ferdig på kortere tid enn å tilberede den i stekeovnen. Dette må du bare prøve.

Andre innlegg om lutefisk ser du HER og HER.

Denne kjelen er også super til å dampkoke poteter i, varme opp fiskepudding eller kjøttpudding i m.m. I den øverste etasjen kan man legge mat som skal holde seg varm en liten stund.

*Hvis du skal lage ertestuing fra scratch, må du begynne kvelden før med å legge ertene i kaldt vann*

Til 3 personer

1 kg lutefisk
1 ss salt

Ertestuing
250 g grønne, tørre erter
kaldt vann
---
1 ss smør
1 ss hvetemel
1 ts salt
1/4 ts sukker
vann?

sennep
baconterninger
poteter

hvit saus?

1. Hjemmelaget ertestuing: Legg ertene i kaldt vann kvelden før. Neste dag heller du av vannet og fyller på så mye vann at det dekker ertene. Kok til ertene er møre, minst 1 1/2 time. Pass på at det ikke koker tørt, fyll på med litt vann etter hvert. Når de er ferdigkokte og møre rører du i litt smør og drysser over litt mel. Rør dette godt sammen og la det småkoke i minst 5 minutter. Smak til med salt og sukker og tilpass fastheten med vann. Lager du ertestuing fra pose står forklaringen på pakken. Det er fort gjort, men ha alltid litt mer vann i enn oppgitt.


2. Dryss over 1 ss salt pr. kg fisk for å trekke ut en del av vannet. La ligge ca. 1 time.
3. Kok poteter.
4. Stek bacon. Kanskje må du bruke litt smør hvis baconet ikke er fett nok, for det skal jo være litt sjy, også.
5. Skyll fisken forsiktig så ikke alt saltet renner av. Del fisken i serveringsstykker og legg den i den perforerte kjelen. Kok opp vann i den underste kjelen, når vannet koker setter du fiskekjelen oppå og legger på lokk. Etter ca. 10 minutter er fisken ferdig. Du vil se at den flaker seg, som er tegn på at den er ferdig dampet.6. Når alt er ferdig legger du opp fisken forsiktig på tallerken sammen med poteter, ertestuing og bacon. Baconfett er god "saus". Husk å sette sennep på bordet.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...