mandag 7. november 2016

SEMMELN, RUNDSTYKKER SOM I WIEN



Det er bare å beklage, men dette er første gang jeg har laget semmeln, derfor er de ikke så fine. Uansett, det var gøy å prøve. Gjør det du, òg. Se gjerne på denne videoen først, så klarer du det helt sikkert mye bedre enn meg.

Hvis man vil gjøre det enklere er det mulig å kjøpe et redskap som lager dette spesielle mønsteret ved å trykke det hardt ned i hver bolle. Vipps, så har du verdens flotteste semmeln! Se her.

Stekeovn 225 grader i ca. 15 minutter

Det kan være fornuftig å begynne med en liten porsjon som er til 6 semmeln.

450-500 g hvetemel
1/2 pk tørrgjær
1/2 ts salt
2 ts sukker
1/2 ss luftigere bakst
1/2 dl smeltet smør
2 1/2 dl væske, vann eller melk

1. Bland de tørre ingrediensene i bakebollen, men begynn med 450 g mel. Resten har du til justering av deigen senere.
2. Smelt smør på svak varme og tilsett væske, varm det til like under 40 grader og hell det i bakebollen. Elt deigen raskt sammen og sett den til heving til dobbel størrelse. Deigen skal være såpass løs at den bare så vidt slipper bakebollen. Skrap ned rundt kanten og dekk til bollen.
3. Hvelv deigen ned på bakebordet og del i 6. Trill runde boller som får hvile seg under et klede i 10-15 minutter.


4. Klapp eller kjevle bollene flate til ca 1/2 cm tykkelse. Nå kommer det vanskelige: Ta tak i kantene 4-5 steder på hver av de utkjevlede leivene og samle dem mot midten. Klem hardt ned på midten så deigen fester seg der. Nesten sånn skal det gjøres. Se på videoen hvordan proffene gjør det;-) Så skal de settes til heving med undersiden opp og så snus før steking og pensles med vann. Wow.. Jeg gjorde mitt beste:-0


5. Ferdig hevede semmeln stekes som angitt ved 225 grader i ca. 15 minutter midt i ovnen.
6. Avkjøl på rist.

Hadde vel ikke fått toppscore på disse til en eksamen, tenker jeg! Men gode er de:-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...