søndag 6. november 2016

SPECULAAS, KRYDREDE SMÅKAKER


Speculaaser er kjente og kjære kydrede småkaker som er meget populære i adventstiden i Nederland, Belgia og deler av Tyskland. Hvert år på julenissens dag, 6. desember, får man speculaas i Nederland. Hvis barna har vært snille hele året, kommer julenissen med småkaker til dem...Kakene formes ved at deigen legges i treformer, såkalte modeller, med utskårne figurer eller tradisjonelle mønster av alle mulige slag, det ene mer kunstferdig enn det andre. Formene må smøres godt og drysses med mel før deigen presses godt nedi. Så fjerner man overflødig deig og tar kakene forsiktig ut av formene og steker dem. Kakene blir også formet med andre metoder.


Jeg har ikke sånne former, så jeg brukte et par utstikkerformer som gir et morsomt uttrykk.

Stekeovn 200 grader i 9-10 minutter midt i ovnen

25-30 kaker avhengig av hvor tynt man kjevler deigen

250 g hvetemel
125 g smør/margarin
125 g brunt sukker
2 ts bakepulver
1/2 ts vaniljesukker
1 ts kanel
1/2 ts nellik
1/2 ts kardemomme
1 dl mandler, skåldede, finhakkede (kan sløyfes)
1 egg

1. Smuldre fettet i melet, bruk gjerne kjøkkenmaskin.
2. Tilsett de andre ingrediensene og elt deigen raskt sammen. La stå kjølig 1/2 time.
3. Del deigen i to og kjevle den 3-4 mm tykk og stikk ut kaker med forskjellige utstikkerformer.
Legg kakene på to bakepapirkledde stekebrett og stek som angitt ved 200 grader i 9-10 minutter midt i ovnen, ett brett om gangen.




4. Avkjøl på rist til helt kalde før de oppbevares i tett kakeboks.

Hei, hei...;-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...