mandag 21. november 2016

SURKÅL


Hvorfor ikke lage din egen surkål til jul? Det er enkelt og meget lite tidkrevende. Surkål er deilig til ribbe (svin), skinkestek, svinekoteletter, medisterkaker og -pølser, sosisser, kjøttkaker m.m. Dessuten er det en god følelse å servere noe du har laget selv. Se også innlegg om rødkål. En litt større og annen oppskrift på surkål kan du se her.

Surkål til 8 personer

Koketid 1 time ?

1 lite kålhode, 1 kg, i tynne strimler
2 epler, skrelte, i biter
5 dl eplejuice/vann
1 ss karve/spisskummenfrø
1/2 salt
1/2 ts hvit, malt pepper
2 ss eddik, 7 %
3 ss sukker, eller til du synes det er søtt nok


1. Snitt kålhodet så tynt du kan helt inntil kjernen. Bruk en skarp kniv, en god ostehøvel eller en brødskjæremaskin. Ha over i kjele.
2. Skrell eplene og skjær dem i biter inntil kjernehuset. Ha dem i kjelen med kålen.


3. Hell i eplejuice, hvis du har, eller vann, og krydre med salt, pepper og karve. Da vi produserer vår egen eplejuice, pleier jeg alltid å bruke den til surkål. Det gir en ekstra god smak, men det trengs nok litt mer sukker. Legg på lokk og la surkålen stå å småputre minst 1 time, gjerne lenger. Den kan egentlig ikke koke for mye, bare den ikke koker tørt. Sjekk innimellom. Når kålen begynner å bli myk og har skiftet noe farge, nærmer den seg ferdigkokt.
4. Smak surkålen godt til med eddik og sukker. Det er viktig at den er søt nok. La stå på platen på lav styrke uten lokk de siste 10 minuttene, hvis det er mye fuktighet i bunnen av kjelen.

Server deilig hjemmelaget surkål til julematen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...