søndag 18. desember 2016

ARROZ CON LECHE, SPANSK JULEDESSERT


Dette er den mest berømte spanske juledesserten, og veldig god. Den minner om norsk risengrynsgrøt, men er ganske søt og kokes med sitrusskall og kanelstenger, som avgir en deilig smak. Den kan også gjerne være noe løsere enn risengrynsgrøten vi kjenner. Arroz con leche serveres både varm og kald, men jeg foretrekker den kald. Hvis den serveres varm trengs ikke like mye melk som hvis den skal avkjøles. Da blir den alltid fastere. Konsistensen bør være nesten som riskrem. Med kaneldryss på toppen blir det helt spansk! Anbefales på det sterkeste:-)

Til 6-8 porsjoner

1 1/4 dl rundkornet grøtris
1 l H-melk
120 g sukker
skall av 1/2 sitron (eller 1 tykk skive)
skall av 1/2 appelsin (eller 1 tykk skive)
2 kanelstenger
---
1-2 dl melk røres inn hvis den skal avkjøles
2 ss smør

1. Vask risen 4-5 ganger i kaldt vann. Dette gjør du enklest ved å helle risen i en melsikt som du setter på en bolle fylt med kaldt vann. Hell av vannet og fyll på nytt flere ganger.
2. Når det gjelder sitrusskallet skreller du det så tynt du kan av frukten, det hvite skal ikke være med. Skallet går lett i stykker under koking noe som kan forværre jobben med å fjerne det senere. Det er nok lurere å koke tykke skiver av sitrusfrukten sammen med resten. Dette har jeg ikke prøvd. Fjern i alle fall sitrusskivene før avkjøling da skallet kan avgi en litt bitter smak.


3. Kok opp melk og sukker, rør til sukkeret er oppløst. Ha i sitrusskall, kanelstenger og risgryn og la dette småkoke i ca. 1 time. For at det ikke skal legge seg fast i bunnen av kjelen sett den på rist på platen. Ha ganske svak varme, men pass på at det småkoker hele tiden. Rør innimellom. Jeg garanterer at det IKKE legger seg ved. Men sitrusskallet går nok i stykker.
4. Desserten er ferdig kokt når grynene er møre. Tilsett litt mer melk hvis du synes den er for tykk. Den skal være noe løsere enn risengrynsgrøt.
5. Fjern kanelstenger og så mye du klarer av sitrusskallet.
6. Rør i smøret og fordel desserten i 6 skåler/glass. Server varm eller sett til avkjøling.
7. Ved servering dryss litt kanel på og sett en kanelstang i hver, hvis du har så mange.

 Dette er en nydelig dessert!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...