lørdag 24. desember 2016

CIABATTAER


Ciabatta er et deilig italiensk brød. Deigen kan enten formes til brød eller som her, delt i mindre stykker. Det er vel helst det siste vi forbinder med ciabatta. I en bok om italiensk mat er det bakt som brød. Av denne porsjonen blir det 1 brød eller 12 småbrød. Det verserer mange fremgangsmåter i ciabattabakingen. Denne fungerte bra for meg. For ordens skyld  -  disse ble bakt i går på lille julaften:-)

Stekeovn 225 grader i 20 minutter

12 stk

Forgjæring:
1/2 dl lunkent vann
1/2 pk gjær
1 ts sukker
---
500 g hvetemel + evt. 50 g til justering av deigen
1 ss luftigere bakst
2 ts salt
2 ss olje
4 1/2 dl kaldt vann

1. Lag en forgjæring av 1/2 dl lunkent vann, gjær og sukker. La det stå til det skummer. Hvis det ikke er forandring i blandingen, er den ikke liv laga og du må starte på nytt.2. Ha resten av ingrediensene i mixerbollen og tilsett olje, forgjæringen og resten av vannet, dette skal være kaldt. Når maskinen jobber med deigen stiger temperaturen i den. Dette blir en ganske klissete deig, og sånn skal den være. Synes du den er for klissete har du i 50 g ekstra mel, men ikke mer. La maskinen gå i 8-10 minutter. Deigen samler seg mer og mer etter hvert. Skrap ned fra sidene og la deigen stå å heve seg lenge, minst et par timer. Pass på at den ikke hever seg utover bollekanten. Slå den i tilfelle ned en gang eller to. Det gjør ikke noe om den hever seg flere ganger.
3. Dryss mel utover bakebordet og hvelv deigen ned på dette. Trykk den utover og la den ligge å heve seg i 15 minutter, tildekket. Det er lettere å trykke den utover med våte hender.


3. Del deigen i 12 og legg dem på bakepapirkledd stekebrett. De blir ikke så fine og like i fasongen, men med så klissete deig er det sånn de blir. Nå kan de stekes med en gang. Da vil du se at de hever seg og blir riktig så flotte! 225 grader midt i ovnen i 20 minutter.
4. Avkjøl på rist.*Dette er veldig gode småbrød til frokost eller ved siden av en suppe eller gryterett*

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...