tirsdag 3. januar 2017

OST, HJEMMELAGETHar du laget ost noen gang? Det er lett som bare det og resultatet blir like bra hver gang. Det er ikke akkurat Norvegia eller Camembert jeg lager, men en god kokaost som kan spises nesten med det samme den er ferdig. Super til lapper og vafler, pannekaker og lefser med syltetøy til. Fin kaffemat og til og med til dessert er denne osten deilig, da gjerne med litt eplemos til. Osten er mild og ganske nøytral på smak, men smaker deilig, likevel.

Bestem deg for å la kjøkkenet bli et bitte lite meieri en dag. Det er veldig gøy!

Det blir forholdsvis lite ost av mye melk, men mysen kan brukes til baking og koking av grøt m.m.

Ost til 5-6 personer

2 1/2 l H-melk
1/2 l kulturmelk/kefir
1 egg

*Før du går i gang sørg for å ha et tynt, stort klede til å sile blandingen gjennom. Skyll det godt i lunkent vann for å evt. fjerne rester av vaskemidler eller skyllemiddel fra vaskemaskinen. Finn også frem en stor bolle og melsikt eller et dørslag til å legge kledet oppi.


1. Varm opp melken til den akkurat koker, i en stor kjele. Pass på så den ikke koker over eller legger seg fast i bunnen av kjelen.
2. Pisk egget med surmelken og hell dette i den kokende melken. Rør litt så det blander seg godt, ta kjelen vekk fra platen og la det stå helt i ro til det blir kaldt. Da ser du at melken har skilt seg. Ostestoffet er skilt ut og det er myse igjen.
3. Hell dette forsiktig over i silen med kledet og la det stå å renne av seg noen timer. Klem gjerne litt på massen, samle kantene på kledet og vri så mysen renner fortere ut. Du vil se at det blir lite ost i forhold til væsken. Hell av noe av væsken i bollen hvis silen går nedi væsken. Da skjer det jo ikke noen avrenning. Det blir 4-5 dl ostestoff av denne porsjonen, og ca. 2 1/2 l myse. 4. Når det ikke er mulig å klemme ut mer væske kan du legge osten over i 1 rund form eller flere småformer eller noe annet du måtte ha, eller bare jevne den til på en tallerken. Jeg trykket osten ned i 5 runde småformer og satte dem på tørkepapir til neste dag, i kjøleskapet. Da ble osten noe tørrere.


5. Ved servering drysser man litt kanel over og pynter med noen rosiner.

Denne porsjonen er til 1 person.
 6. Så kan osten serveres til kaffe eller til dessert med det tilbehøret du har. Jeg laget lapper med gjær av en del av mysen. Oppskrift HER.

Hjemmelaget ost, lapper og syltetøy:-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...