torsdag 5. januar 2017

TOMATBRØD I LEIRGRYTE


Å steke brød i leirgryte er helt supert. Det får en fantastisk sprø skorpe rundt det hele, for ikke å snakke om den flotte fasongen. Tror jeg må åpne et brødutsalg snart...;-) Når det stekes i gryte med lokk bevares jo også all fuktigheten i brødet og det blir saftig og mykt. Det er viktig å elte deigen mye og heve den lenge. Oppskriften er selvkomponert. Har du prøvd å steke loff i leirgryte?

Andre oppskrifter på leirgrytebrød ser du HER.

Stekeovn 200-225 grader i 45 minutter på nederste rille i ovnen etter at ovnen har blitt varm. Leirgryte skal alltid settes inn i kald ovn.

1 stort leirgrytebrød

2 ss smeltet smør
1/2 l melk eller vann
1-2 ts salt (1 ts hvis tomatene er salte)
2 ts sukker
1 dl kruskakli
1 pk tørrgjær
1 ss luftigere bakst
9-10 dl hvetemel
---
75 g soltørket tomat i tynne strimler

1. Legg leirgryten i kaldt vann, både bunn og lokk. Hvis ny skal den ligge i vannet i minst 30 minutter, ellers 15-20 minutter.
2. Smelt smør og varm opp væsken samtidig til lunken, ca. 30 grader. (Iflg Morten Schakenda, bakeren i Lom, skal man alltid bruke kald væske til gjærdeig. Deigen blir lunken under elting og heving.)
3. Ha de tørre ingrediensene i bakebollen, men hold av litt av melet. Hell i væsken og elt det sammen til det har samlet seg. Tilsett tomatene og la maskinen gå i 5-10 minutter. Deigen må ikke bli så fast at den lett slipper sidene i bakebollen. Skrap ned fra sidene, ha litt olje rundt deigen og sett den til heving 1 time på et lunt sted, tildekket, eller til den er dobbelt så stor.
4. Hvelv deigen ned på bakebordet og kna den skikkelig godt. Dra i deigen og brett den dobbelt flere ganger. Form den til et brød og legg den i smurt og strødd leirgryte. Legg på lokket og sett brødet til heving igjen en 1/2 time/3 kvarter til brødet har blitt dobbelt så stort.5. Før steking dryss litt mel over og skjær noen snitt med en skarp kniv. Legg på lokket.
6. Sett leirgryten i kald ovn på nederste rille i ovnen. Sett på stekeovnen og beregn steketiden fra når ovnen er varm nok. Min ovn tar ca. 15 minutter å bli varm.


7. Avkjøl brødet på rist. Helst ikke skjær i det før det er ganske mye avkjølt, hvis du kan vente så lenge.


8. Brødet er luftig og mykt med en herlig sprø skorpe. Det holder seg også mykt i flere dager.*Fint å fryse det, også.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...