fredag 22. september 2017

EPLE- OG PLOMMEGALETTEHar du laget galette noen gang? Hvis ikke må du overraske familien eller venner med denne åpne paien fyllt til randen med deilig norsk frukt. Du kan fylle den med vaniljekrem og epler, plommer eller pærer eller annen frukt du måtte ha for hånden, f.eks. aprikoser, fersken, nektariner, kiwi, mango o.l.

Dagens utgave er fyllt med epler og plommer. Jeg er så heldig at jeg bare kan gå ut i hagen og finne det jeg trenger av frukt til denne galetten;-)Stekeovn 200 grader i 25 minutter midt i ovnen

Paideig:
125 g kaldt smør i terninger
3 dl hvetemel
3 ss melis
litt salt
1 ss kaldt vann
1 kaldt egg

Fyll:
4 epler
8-10 plommer
smør
eplesirup/honning (noen ss)
sukker (mye)
---
kaneldryss
eggpensling
perlesukker/demerarasukker

1. Bland mel, melis og salt i bakebollen og smuldre smøret i dette. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin, men det går også fint å smuldre med hendene. Det må være helt finkornet. Elt inn vann og egg og samle deigen. Form den til en ball, pakk den i plast og legg den i kjøleskapet 15-20 minutter. Da blir den lettere å kjevle senere.
2. I mens forbereder du fyllet: Del eplene i tynne båter, 1 cm tykke, og stek dem i smør og eplesirup/honning ett minutt eller to til de begynner å bli litt møre. De må ikke bli helt møre, for da blir de vanskelige å håndtere senere. Snu dem en gang i løpet av steketiden. Legg dem over på en tallerken så lenge.
3. Del plommene i to og fjern stenen med en liten kniv. Stek dem i smør og eplesirup/honning, med snittsiden ned, til de også begynner å mørne litt. Dryss over mye sukker, kanskje 1/4 dl, da plommer blir veldig sure under oppvarming. Ikke bruk sterk varme. Trenger ikke snus under steking da de lett kan gå i stykker. Legg disse også over på en tallerken.


4. Kjevle deigen direkte på bakepapiret til den er ca. 1/2 cm tykk. Så rund du kan få den.


6. Merk av en ytterkant på 5 cm.


7. Legg eplebåtene i en fin ring på leiven innenfor disse 5 cm, og plommene i midten. Dryss 2-3 ss sukker over igjen, på plommene, og litt kanel. (Oppvarmede plommer kan egentlig aldri få nok sukker, men det er selvfølgelig en smaksak.)


8. Brett ytterkanten inn over eplene ved å løfte litt på bakepapiret. Klem litt ned og inntil eplene. Pass på at deigen ikke går i stykker for da vil mye fruktsaft renne ut under steking og kanskje bli noe brent.


8. Pensle deigkantene med egg og dryss perlesukker/demerarasukker over hele galetten.


9. Stek ved 200 grader midt i ovnen i 25 minutter. La den hvile 10-15 minutter før den skyves over på et evt. serveringsfat.


10. Skjær i snipper og server vaniljeis eller lettpisket krem til. Et lite melisdryss er òg dekorativt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...