onsdag 18. oktober 2017

EPLETERTE, FRANSK, FRA ALSACEI Frankrike dyrker de også mye epler, akkurat som vi gjør her i Norge. Epler er et flott råstoff som kan brukes ikke bare til dessert og kaker, men også i gryteretter, salater, most, eplesirup, sider, vin m.m.

Denne epleterten er god alene, men kan også serveres med vaniljeis eller fløyelsmyk krem til.

Stekeovn 210 grader i 45-50 minutter (15+35) på nest nederste rille

1 terte i rund kakeform 26 cm Ø

Tertedeig/mørdeig (ca. 500 g)
125 g mykt smør (Bremykt)
90 g melis
1 egg
259 g hvetemel
2 klyper salt
---

300 g tertedeig/mørdeig
2-3-4 epler i tynne båter
4 eggeplommer (hvitene kan du bruke til mandelmakroner, pikekyss, pavlova el.l.)
1 dl sukker
2 ts vaniljesukker
1/4 ts kanel
2 dl kremfløte

1. Lag tertedeigen ved å røre smøret lyst og luftig med melis. Rør omhyggelig inn egget før du tilsetter mel og salt og blander alt godt.
2. Skrap deigen ned på lett melet bakebord og jobb med den i 5 minutter ved å kna inn litt og litt mel til den blir fin og jevn og ikke klissete. Form den til en klump, pakk i plast og legg kjølig en times tid.3. Når deigen har hvilt veier du opp 300 g av den. (Resten av deigen kan du bruke til en annen mindre pai.) Klem deigen utover i en smurt ildfast form, oppover langs kanten også. Vask eplene, fjern kjernehuset og del dem i 4 båter. Skjær hver av båtene i 4 igjen og legg så mange eplebåter du får plass til i formen, i ett lag. Forstek terten nå i 15 minutter midt i ovnen.
4. Mens den steker gjør du i stand resten av fyllet: Rør godt med håndmixer eggeplommer, sukker, vaniljesukker og kanel. Rør inn fløten til slutt.
5. Ta terten ut av ovnen og hell i det flytende. Stek videre i ca. 35-40 minutter til overflaten er gylden og fyllet har stivnet. Skulle terten blir for brun legger du over et bakepapir etter 30 minutter.


6. La terten avkjøle seg litt før du serverer den med vaniljeis eller lettpisket krem. Den er også god uten noe som helst tilbehør. Dryss litt melis over til pynt.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...