mandag 30. oktober 2017

GRESSKARRUNDSTYKKER TIL HALLOWEEN


Gresskarrundstykker til frokost på Halloween må vel være midt i blinken! Eller hvorfor ikke servere de ute en mørk kveld med skummel mat, som edderkoppsuppe, spøkelsesgryte el.l... Jaja, fantasien løper litt løpsk:-)

De er i alle fall meget dekorative til en hvilken som helst anledning. Jeg må innrømme at jeg ikke har brukt gresskar i deigen, men søtpotet. Gresskar er umulig å få tak i her jeg bor.

Stekeovn 180 grader i 20 minutter midt i ovnen

15 stk.

2 1/2 dl lunken melk
1 pk gjær
2 ss sukker
1 ts salt
3 ss smeltet smør
1 egg
1 1/4 dl gresskarpuré/søtpotetpuré
7-8 dl hvetemel
---
bomullshyssing el.l.
eggpensling
små pinner til stilker

-Kok gresskar eller søtpotet, hell av vannet og mos med en gaffel. Avkjøl.

1. Ha melk, gjær, sukker, salt, smeltet smør og egg i bakebollen og bland dette godt. Tilsett puréen og rør godt så den fordeler seg i væsken. Elt inn mel og tilpass melmengden til deigen er såpass klissete at den så vidt slipper bakebollen. La maskinen gå i 5 minutter til deigen er jevn og fin. Skrap ned langs kantene i bakebollen og dekk deigen med en tynt lag olje. Da blir den helt fantastisk når den har hevet seg. Fløyelsdeig!


2. Dekk til deigen og sett den til heving til den er dobbelt så stor.3. Hvelv deigen ned på bakebordet, ikke kna inn noe særlig mer mel, den er helt perfekt, sikkert. Del i 3 og hver del i 5. Trill runde boller, alle 15 med en gang. Det er flere måter å lage den karakteristiske formen på gresskarene på, først den morsomste, og litt lenger ned i dette innlegget et par andre måter. Jeg laget 10 stk med hyssing og 5 på en annen måte. Legg en bolle oppå hyssingen og gjør som på bildet under. Du knyter ikke før du har surret hyssingen rundt bollen flere ganger, altså laget gresskarmønster. OBS ikke surr hyssingen for stramt, da eter den seg innover i bollen ved heving og ikke minst steking. Bare la den ligge løst utenpå.
4. Dekk bollene til med et klede og la de heve seg til dobbel størrelse. Jeg surret nok hyssingen litt for stramt..., men ser du hvor fine gresskar det er?
5. Før du pensler de med egg må du gjøre i stand eggeblandingen ved å ha 1 ts kaldt vann i egget, pisk det lett og sil det gjennom en tesil. Da blir den mye enklere å jobbe med. Vi blir også kvitt plommestrengene! Genialt, spør du meg;-)


6. Stek som angitt ved 180 grader i 20 minutter midt i ovnen.


7. Avkjøl på rist en stund før du fjerner hyssingen. Du må nok klippe litt her og der, men den er ganske lett å få ut. Ser du hvor fine gresskar det blir?


8. Hvis du har noe som egner seg å bruke til stilk, er det fint å sette i sånne små pinner. Du kan bruke en delt pekannøtt, tomatstilk, eplestilk, pærestilk el.l.9. Nedenfor er gresskarene formet ved hjelp av en saks på en ene og en liten skarp kniv på den andre. Husk å ikke snitte helt inn til midten av bollen. Sett også disse til heving til de er dobbelt så store, pensle med egg og lag et hull i midten med en pinne på 1 cm Ø dyppet i litt olje. Trykk den helt ned. Da blir det en liten fordypning i gresskaret hvor du skal sette en stilk i senere.10. Stek disse også som angitt ved 180 grader i 20 minutter midt i ovnen. Avkjøl på rist og sett en stilk i.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...