mandag 30. oktober 2017

HJORTEBIFFDeilig og eksklusiv søndagsmiddag! Da jeg er så heldig å ha rikelig tilgang på hjortekjøtt kan jeg nærmest fråtse i denne lekkerbiskenen! Får du ikke tak i hjortefilet kan du selvfølgelig bruke oksefilet.

Ytrefileten på hjortedyret er et supert stykke kjøtt, mørt og fettfattig. Jeg minnes fra min skolegang at hvis kjøttet ikke var fettmarmorert stakk vi lange fettstrimler inn i det med et spesielt kjøkkenredskap. Fettmarmoret kjøtt er som kjent saftigere.

Uansett, dette ble meget bra! Litt av cluet er å dynke kjøttet med stekefettet/-sjyen mange ganger i løpet av steketiden.

Men la det være sagt med en gang - jeg er ingen ekspert på biffsteking:-)

Til 4 personer

et stykke ytrefilet av hjort eller okse, ca. 800 g
salt
pepper
smør og olje til steking
olje
...
1 løk i halve ringer
4 champignoner delt i mindre biter
olje til steking
---
1 pk sukkererter
---
1 middelsstor søtpotet
2 ss fløte
1/4 ts salt
1/4 ts pepper
1 ts sukker?

poteter

tyttebærsyltetøy eller eple- og plommesyltetøy

1. Kok poteter.
2. Kok søtpotet, hell av vannet, mos med gaffel eller potetstapperedskap, rør inn fløte og krydder. Smak til med evt. litt sukker.
3. Stek løk og champignon samtidig i stekepanne. Legg over i en liten kjele for å holde varmt.
4. Romtemperer kjøttet minst en halv time før det skal stekes. Gni rikelig med salt og pepper inn i fileten, 2 ts salt og 1 ts pepper. Varm opp stekepannen, smelt smør og ha i et par ss olje. Når fettet er lysebrunt legger du i kjøttstykket. Brun det rundt det hele ved å snu det flere ganger.


5.  Dynk kjøttet med stekefettet flere ganger.


6. For å korte ned på steketiden kan du skjære fileten opp i biffer før de stekes videre. Dersom du vil steke den ferdig som et helt stykke i stekeovnen kan du se HER. Snu biffene flere ganger og dynk dem med stekefettet. Hvor lenge de skal steke? Det er en smakssak, men 3-4 minutter på hver side, kanskje, avhengig av hvor tykke de er. Disse var 5 cm tykke. Så tas de av varmen og pakkes inn i folie. La de ligge sånn en 10-15 minutter for å hvile seg. Da blir de helt perfekte til å servere. Kok ut stekepannen med 1/2 dl vann tilsatt 2 ss soyasaus. Smak til med salt og pepper.


7. Sukkerertene forvelles i kokende, lettsaltet vann i 3-4 minutter.
8. Anrett maten på 4 tallerkener. Sett syltetøy på bordet. Husk noe godt å drikke til? Søndagsmiddagen er servert!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...