lørdag 16. desember 2017

ADVENTSBOLLER


Litt annerledes boller/lussekatter i førjulstiden.

Stekeovn 225 grader i 9-10 minutter midt i ovnen

12 stk.

7-8-9 dl hvetemel
1 pk gjær
1/2 ts salt
1 1/4 dl sukker
1 knivsodd safran eller 1/2 ts gurkemeie
1/2 ts kardemomme
1 ss luftigere bakst (kan sløyfes)
1 egg
3 dl lunken melk
---
50 g mykt smør

Fyll:
2 ss mykt smør røres sammen med 1 ts vaniljesukker

eggpensling
rosiner

1. Ha de tørre matvarene i bakebollen, men bruk alltid minste mengde mel til å begynne med. Bland sammen.


2. Ha i lettpisket egg og den lunkne melken og elt dette sammen. Deigen er sikkert for løs nå, så tilsett mer mel til deigen så vidt slipper bollen.
3. Elt inn mykt smør i flere omganger. Kanskje ha i litt mer mel til slutt?
4. Skrap ned langs kantene i bollen og la deigen heve til dobbel størrelse, godt tildekket.
5. Skrap deigen ned på lett melet bakebord og helst ikke kna den. Del den i 12 med en gang og trill bitene til boller. La bollene ligge og hvile en 10 minutters tid, tildekket.
6. Kjevle bollene til ovale leiver, 25x10 cm. Kjevle flere om gangen og la de hvile mellom hver kjevling. De er litt seige å kjevle, men det ordner seg med en anelse tålmodighet;-)
7. Smør et tynt lag med vaniljesmør på leivene og rull dem fast sammen fra kortsiden. Trill dem litt så de blir noe lengre. Skjær dem i to som på bildet, ikke helt til topps. Form runde boller, spiraler, med snittflaten opp og legg dem på bakepapirkledd stekebrett til heving til de er en del større.




8. Pensle med egg og stikk en rosin ned på midten av bollen og vi har nesten en lussekatt;-)


9. Stek som angitt ved 225 grader i 8-9 minutter midt i ovnen.
10. Avkjøl på rist.

Deilige vaniljeboller til kaffen i adventstiden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...