mandag 4. desember 2017

HALVFINT BRØD MED SOLSIKKEKJERNER I LEIRGRYTE


Deilig brød med crispi skorpe;-) Det er gøy å steke brød i leirgryte:-)

Stekeovn 200 grader i 70 minutter på nederste rille i ovnen (ca. 15 minutter til oppvarming av stekeovnen + resten av tiden til steking).

*Ikke sett på stekeovnen før leirgryten skal inn i ovnen. Alltid kald ovn til kald leirgryte*

1 brød

1/2 pk gjær
1 ts sukker
1 dl lunkent vann
---
2 1/2 dl lunkent vann
2 ss olje
1 ts salt
1/2 dl solsikkekjerner
2 dl sammalt hvete, finsiktet
450-500 g hvetemel (6-7-8 dl)

*Legg både lokk og bunn til leirgryten i kaldt vann med en gang. 30 minutter hvis ny, 15 minutter hvis ikke ny*

1. Lag en forgjæring av gjær, sukker og vann og la det stå 10-15 minutter. Hvis blandingen har øket i mengde er den klar til å brukes. Hvis ikke, må du bare slå den ut og lage en ny.
2. Ha vann olje, salt, solsikkekjerner og forgjæringen i bakebollen og rør dette lett sammen. Tilsett mel og elt dette til deigen slipper bakebollen. Elt deigen lenge, med maskin noen minutter, med hånd 5 minutter, minst. Jo lengre den eltes - jo bedre blir deigen.
3. Sett deigen til heving ved å ha litt olje rundt den. Deiger hever seg alltid mye "penere" med en myk overflate. Dekk til og sett på et lunt sted til dobbel størrelse.


4. Ta leirgryten opp av det kalde vannet, tørk den, smør den med olje og dryss litt mel i den. Rist ut det overflødige melet.
5. Hvelv deigen ned på bakebordet og form den til et lite rektangel. Rull deigen sammen til et brød og legg det i leirgryten til heving til dobbelt så stort, tildekket med et håndkle el.l.
6. Før steking drysser du litt med over og lager noen snitt på skrå med en skarp kniv.


7. Legg på lokket og sett leirgryten inn i stekeovnen på nederste rille. SETT PÅ STEKEOVNEN NÅ
og stek som angitt ved 200 grader i 15 + ca. 55 minutter. Sjekk brødet etter 60 minutter i ovnen hvordan det stekes. Ta av lokket og se om det har fått fin farge. Sett leirgryten på et underlag som tåler sterk varme når det er ferdig stekt. Bruk tykke grytekluter, dette er varme saker.  Hvelv det utav gryten og avkjøl på rist. Se for en nydelig farge det har! Man kan se at det er crispy:-)


Deilig brød med litt å tygge på!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...