torsdag 14. desember 2017

MEDISTERKAKER, BRUN SAUS OG RØDKÅLIngen jul uten medisterkaker. Kjøp et par kilo medisterdeig nå og lag "kakene" ferdig i god tid før jul. Putt de i fryseren så er det bare å varme dem opp til middag. Brun saus og rødkål er obligatorisk tilbehør. Skal du ha medisterkaker til ribbemiddagen, trenger du ikke brun saus. Da varmer du bare opp medisterkakene i stekeovnen sammen med ribben de siste 15 minuttene. De kan også varmes i litt kraft/buljong.

Et annet råd er å koke rødkål også i god tid. Denne kan fint oppbevares i kjøleskapet til jul:-)

Denne oppskriften gir ca. 25 medisterkaker.

2 pk. kald medisterdeig à ca. 400 g = 800 g
2 1/2 ts salt
4 dl kald melk
1/2 ts nellik
1/2 ts muskat
1/2 ts pepper
1 ts allehånde
1 ts ingefær
4 ss potetmel
---
smør til steking

Brun saus (til halvparten av medisterkakene - lag dobbel porsjon til 25 stk.)
3 ss smør
3 ss hvetemel
5 dl kraft/buljong (vann + 1 1/2 kjøttbuljongterning)
2 dl fløtemelk eller bare melk
1/2 ts salt
1/4 ts chilipowder
2 ss soyasaus
1 ts sukker
evt. sukkerkulør

Rødkål
1 stort rødkålhode, 2 kg uten stilken i midten
2 epler
1 dl rødvin
3 dl eplemost
2 dl vann
1 dl eddik, 7 %
1 ts allehånde
sukker - smak til - det trengs minst 1/2 dl
3 ss solbærsirup (kan sløyfes)
1-2 ts salt
1/2-1 ts pepper

Svisker varmes forsiktig i 1 dl vann + 2 ss sukker

poteter

-Hvis du skal ha medisterkaker og brun saus, lager du sausen først, så kjøttkakene kan trekke ferdig i den-

1. Rør den kalde medisterdeigen med salt til massen er blitt seig. Spe i litt og litt av den kalde melken. Når halvparten av melken er ispedd, har du i krydder og potetmel. Spe videre med kald melk til all melken er brukt opp. Nå er "deigen" seig og fin å lage "kaker" av.2. Varm opp en stekepanne på middels varme og la smøret bli lysebrunt. (Trenger ikke å tilsette mer smør senere.) Skru ned varmen ett hakk, form fine "kaker" med en spiseskje dyppet i kaldt vann, form de runde og jevne i hånden og legg dem i stekepannen. Ikke for sterk varme for de kan lett bli for brune. (Jeg pleier alltid å steke en prøvekake først for å teste både smak og varme.) Stek et par minutter på den ene siden før de snus og steker like lenge på den andre siden. Legg de så over i den brune sausen, hvis du skal ha det, eller bare legg dem på en tallerken så lenge til avkjøling og evt. innfrysing. De trenger ikke være gjennomstekte. Kok "kakene" ferdig i sausen, ca. 10 minutter.3. Brun saus: Smelt smøret i en jerngryte på middels varme og rør inn melet. Rør hele tiden mens dette brunes i gryten. Hell i kraft og fløtemelk i flere omganger og rør veldig godt mellom hver gang.
Det må ikke være klumper i sausen!
Sausen må så koke i 7-8 minutter for at melsmaken skal bli borte. Hvis du synes den er for lys har du i noen dråper sukkerkulør. Det skal lite til før fargen endres. Krydre og smak sausen meget godt til. God saus røper en god kokk! Husk 1 ts sukker i, den gjør s(a)usen! Kok medisterkakene til gjennomkokte i sausen i ca. 8-10 minutter på middels varme. Pass på så det ikke legger seg ved i bunnen av gryten.


4. Rødkål: Finn frem en stor kjele og legg finsnittet rødkål og tynne epleskiver lagvis med krydder i denne. Hell i det flytende, unntagen eddik og sukker,  langs kanten av kjelen og la dette stå og småkoke i minst 1 time. Rist på kjelen noen ganger for å sjekke at det ikke koker tørt. Hell i så fall i litt mer vann, 1-2 dl. Når kålen er kokt og blitt myk, har du i eddik og smaker til med evt. mer salt og har i noen ss sukker. Litt solbærsirup i? Rør det godt sammen og smak deg frem til verdens beste rødkål!


Og så er det bare å nyte en deilig middag!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...