onsdag 24. januar 2018

CROISSANTER


Disse croissantene, som ikke ble laget av butterdeig, men av vanlig gjærdeig, ble likevel veldig gode med en crispi overflate og flakete innmat. Ikke ble de så fete som ekte croissanter, heller, og det er jo bare en fordel. Butterdeig, eller smørdeig, som den også blir kalt, er arbeidskrevende å lage med alt smøret som skal kjevles inn og alle brettingene og kjevlingene. Man bør ikke jobbe med den i et for varmt rom.


Jeg kan på det varmeste anbefale denne oppskriften.

Stekeovn 195 grader varmluft (215 grader vanlig) i ca. 20 minutter midt i ovnen

12 stk.

5 dl lunken væske (vann, lettmelk)
1/2 pk gjær (tørrgjær, pressgjær)
1 ss sukker
---
1 ts salt
10-11-12 dl hvetemel
---
mykt smør, 50-75 g

*Ta smøret ut av kjøleskapet*

1. Lag en forgjæring av væske, gjær og sukker og la det stå et kvarters tid å virke. Ser du at det har øket i mengde og liksom boblet litt, er gjærcellene i full aktivitet. Hvis ikke, er de døde og det må lages en ny forgjæring. Bruker du kald væske tar det selvfølgelig lengre tid før noe skjer med gjæren.
2. Ha i salt og 10 dl av melet og elt dette veldig godt sammen. Bruk maskin. Tilpass melmengden til deigen akkurat slipper bollen. Jo lengre maskinen jobber med deigen, jo fastere blir den til et visst punkt. Skrap ned fra sidene og dekk bollen med et klede eller plast og sett den til heving minst 1/2 time.
3. Hvelv deigen ned på lett melet bakebord uten å kna den nevneverdig. Form den til en ball, klem den litt flat og del den i 8.


4. Trill runde boller og sett dem til heving=hvile så de blir enklere å kjevle.


5. Du trenger god plass til videre arbeid, en plass til kjevling og en plass til å legge leivene oppå hverandre. Kjevle hver bolle til ca. 25-30 cm Ø, smør mykt smør utover i et tynt lag, kjevle neste bolle og legg leiven oppå, ha på smør og fortsett sånn til alle 8 leivene ligger oppå hverandre. Ikke noe smør på den øverste. Det kan være litt vanskelig å kjevle leivene til riktig størrelse med en gang, men det gjør ingen ting. Det er bare å dra litt i dem til de dekker foregående leiv. Kjevle til slutt oppå alle leivene til de er ca. 35 cm Ø.


6. Bruk et pizzahjul eller en skarp, stor kniv til å dele leivene i 12. Skjær også et snitt på 4 cm inn i ytterkanten av hver del. Dette for at det da er enkelt å rulle sammen croissanten samtidig som du drar deigen litt ut til hver side. Da blir ikke croissanten for tykk på midten.
7. Legg 6 croissanter pr. brett, på bakepapir, og sett dem til heving, tildekket, 1/2-3/4 time på et lunt sted. Pensle med egg og stek som angitt ved 195 grader varmluft (215 grader vanlig) i ca. 20 minutter midt i ovnen. Eller stek begge brettene samtidig med varmluftfunksjon. Jeg gjorde ikke det og kan ikke si hvor lang steketiden blir da. Avkjøl på rist.


8. Kjempegode med (smør) og syltetøy eller noe annet du synes passer godt på disse!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...