lørdag 10. februar 2018

ROSCÓN DE REYES (SPANSK JULEKAKE)


En ny favoritt til fastelavn?
Dette er julekaken over alle julekaker i Spania. Roscón de Reyes er kongenes kake som spises trettende dag jul, Hellige Trekongers Dag, altså 6. januar, den dagen spanjolene feirer jul. Mange spanjoler feirer også julaften som vi gjør, 24. desember, men denne kaken får man ikke tak i før det nærmer seg trettende dag jul. Da finnes de overalt, i bakerier og butikker, både ferske og frosne. Det er veldig populært å gå på konditori og kose seg med et kakestykke til en kopp kaffe. Den smaker deilig, med en fantastisk god krem i, som gjerne er en blanding av mascarponeost og fløte. Dagens utgave er med pisket kremfløte. Kaken kan også fylles med sjokoladekrem, smørkrem m.m.Her i huset baker vi denne til fastelavn. Da fastelavnssøndag faller sammen med morsdag i år (2018) kan man slå to fluer i en smekk. Du bør bake den ved første anledning.

Toppingen på denne kaken er syltede kirsebær, røde og grønne, mandelflak og appelsinskiver.


 Så til oppskriften:

Stekeovn 180 grader i 18-20 minutter midt i ovnen

2 små kaker eller 1 større

Forgjæring av:
2 dl lunken melk
2 ss sukker
1 dl hvetemel
25 g tørrgjær
---
400-450 g hvetemel + evt. mer til utbaking
1 egg
1 ss honning
100 g sukker
1/4 ts salt
finrevet skall av 1/2 sitron (1 ss)
finrevet skall av 1/2 appelsin (1 ss)
---
120 g mykt smør

eggpensling

Dekor:
syltede røde kirsebær (røde cocktailbær)
syltede grønne kirsebær (grønne cocktailbær)
tynne skiver av appelsin
3 ss sukker røres sammen med 1 ts vann til en grynete masse

4 dl kremfløte
melisdryss

1. Rør forgjæringen klumpefri og la den stå å "jobbe" på et lunt sted. Etter 15-20 minutter skal den ha øket mange ganger i volum. Hvis ikke, må du bare kaste den og lage en ny.
2. Riv sitron og appelsin på rivjern.
3. Ha de tørre ingrediensene i bakebollen, tilsett forgjæringen og egget og la maskinen gå til dette har samlet seg. Tilsett fruktskall og salt og elt videre til alt er godt blandet. Så har du i det myke smøret i små porsjoner mens maskinen går. La maskinen gå i minst 10 minutter til slutt på middels hastighet.
Nå har du fått en super deig som du kan dra litt i uten at den går i stykker. Skrap deigen ned fra kantene i bollen, elt den litt på lett melet bakebord, smør bollen (eller en annen arbeidsbolle) med olje eller smør, legg deigen nedi og la den heve seg til dobbel størrelse, 1 times tid. Dekk til.
4. Hvelv deigen ned på lett melet bakebord. Deigen er som en drøm å arbeide med, løs og myk og fløyelsaktig og litt seig. Akkurat som den skal være.
5. Nå kan du velge om du vil lage to mindre kaker eller en større. Jeg laget to. Del deigen i to og del hver del igjen i 8. Det er også en annen måte å forme denne deigen på som du kan se lenger ned i blogginnlegget.
6. Trill jevne, runde boller og legg dem i en sirkel på bakepapirkledd stekebrett. Legg gjerne en rund gjenstand i midten så blir ringen så fin som mulig. (Fjern hjelpemiddelet.) Sett til heving til dobbel størrelse før eggpensling og dekorering skal gjøres.


7. Pensle kaken med egg og legg på pynten som på bildene eller som du selv vil. (Appelsinskivene er ferske appelsiner, altså ikke tørkede eller syltede.) Har du ikke disse fargede bærene kan du bruke seigmenn, i mindre biter, til nød. Røde cocktailbær får man tak i i Norge, men de grønne er det værre med. Jeg har kjøpt mine i Spania. Mandelskivene, også. Fordel den kornete sukkermassen utover.
8. Stek som angitt ved 180 grader i 18-20 minutter midt i ovnen, en om gangen hvis du ikke har varmluftsovn. Da bruker du litt lavere temperatur, 170 grader.
9. Skyv kakene forsiktig over på kakerist til avkjøling. De må være helt kalde før de jobbes videre med.


10. Pisk fløten til krem. Litt fastere enn fløyelsmyk denne gangen. Skjær kransen i to horisontalt (vannrett) og fordel kremen utover begge bunnene. Det tar seg fint ut å sprøyte kremen på. Legg toppen på ved å dele bollene fra hverandre. Da er det mye lette å skjære opp kaken etterpå. (Du kan også fryse den ene og ha til senere, uten krem, selvfølgelig.)


*Nå kan du overraske og imponere familie og venner med denne deilige spanske julekaken*


*På bildet nedenfor ser du en annen måte å forme kaken på. Du bare tar og lager et hull i midten av deigen og drar den utover til du har en fin ring. Så heves og pyntes den som den første utgaven.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...