mandag 12. februar 2018

SPELTBRØD MED CHIAFRØ, HAVREGRYN OG KRUSKAKLI


Har lenge tenkt jeg skulle prøve speltmel i brødbakst. Var spent på hvordan melet oppførte seg i deigen, men det egner seg like godt i gjærbakst som andre melsorter gjør. Det står også på melpakken at ~ speltmel er flott til all slags bakst som pannekaker, rundstykker og brød ~ Brødene ble veldig bra, så dette kommer jeg til å gjenta. Chiafrø, disse mirakelfrøene, gjør også brødet ekstra sunt. Har du ikke disse frøene kan du jo tilsette linfrø eller sesamfrø f.eks.

Stekeovn 200 grader ca. 40 minutter på nederste rille

2 brød i former

10-12 dl siktet speltmel
1 pk (tørr-)gjær
1 1/2 dl kruskakli
1 dl små havregryn
1 dl chiafrø
1 ts salt
1/2 dl smeltet smør
2 ss lys sirup
5 dl lunkent vann

1. Ha alt det tørre i bakebollen, men begynn alltid med minste mengde mel.
2. Smelt smør og ha i sirup og vann og lunk dette til ca. 30 grader. Hell det i bollen og elt deigen godt. Tilsett mer mel etter hvert til deigen slipper bollen. Skrap ned langs kanten av bollen og form deigen jevn og fin. Dryss litt mel over og sett til heving minst 1 time. Dekk til med et klede eller plast.3. Hvelv deigen ned på litt mel på bakebordet og kna den ekstra godt. Del i to og form til avlange brød, hvis du har vanlige brødformer. Dekk formene med bakepapir eller smør dem godt med smør/margarin. Legg et klede over og sett dem til heving til brødet når opp til kanten av formene, en 3 kvarters tid, kanskje.


4. Fukt brødene med litt vann og skjær et dypt snitt langsetter brødet så har du full kontroll med evt. sprekking under steking. Stek som angitt ved 200 grader i ca.40 minutter på nederste rille i ovnen.


5. Etter 40 minutter tar du ut det ene brødet, ut av formen også, og banker på undersiden av det. Høres det hult ut, er det ferdig. Avkjøl de ferdigstekte brødene på rist. Nå har du sunt og godt brød til både frokost, matpakke og kvelds.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...