fredag 23. februar 2018

STEKT SKREI MED KARAMELLISERT RØDLØK OG FRISK SALATDet er nå du skal kjøpe skrei i butikken. Den er på sitt aller beste i 3-4 måneder etter nyttår. Skrei er egentlig det samme som torsk, bare det at skreien har svømt sørover fra Barentshavet til Lofoten for å gyte, mens torsken holder seg på samme sted hele tiden.

Fisken har et nydelig fiskekjøtt, nesten som å spise fløyel, (men det har jeg aldri spist!) Fisk er også meget sunt, og det bør vi spise mer av.

Til 4 personer

4 store porsjonsstykker skreifilet uten skinn og ben
salt
pepper
4 ss smør

Karamellisert løk
1 rødløk i skiver
1 ss eplesirup, honning eller sukker
1 ss smør

Frisk salat
2 gulrøtter i supertynne skiver
2 vårløk i tynne ringer
150 g kålrot i meget små terninger 1/2 x 1/2 cm
1/4 agurk i små terninger
1 appelsin i små terninger (ta vare på saften)
---
1 ss olje
1/2 dl appelsinjuice (fra kartong)
1 ts sukker (evt. eplesirup)

poteter

1. Salte fiskestykkene forsiktig på begge sider og la ligge 1/2 time.
2. Sett på vann til potetene og kok dem.
3. Stek løk, rør inn eplesirup og stek til myk. Legg over i en liten kjele, hold varmt.
4. Del opp alle grønnsakene, ha dem over i en bolle og dynk med olje og appelsinjuice og dryss litt sukker over. Bland godt. (Jeg er tilhenger av søte dressinger på salater. Kan evt. erstattes med fransk dressing: 3 ss olje, 1 ss 7% eddik, 1/2 ts salt og 1/4 ts pepper.) Dekk til salatbollen for å ta vare på vitaminene.


5. Varm opp smør i stekepanne til lysebrunt, legg fiskestykkene i og stek dem i 5-7 minutter på hver side. Pepre. Steketiden avhenger også av tykkelsen på fiskestykkene. Har du fiskeloins er de fra den tykkeste delen på fileten. Snu stykkene forsiktig og stek dem til gyldenbrune på begge sider. Når du har servert fisken bruner du litt mer smør i stekepannen. Skrap godt ut av stekepannen. Dette blir deilig sjy. Og det er fort gjort.


6. Server fisken med rødløk på toppen, salat og poteter ved siden av. Husk å servere stekesjyen som "saus", gjerne i en liten smørsmelter. Garantert kjempegod middag!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...