fredag 20. april 2018

PELAU, KJØTT- OG RISRETT FRA DE KARIBISKE ØYER


Denne retten kan minne om den spanske paellaen, men er mye bedre. De er flinke både med krydder og farger på de Karibiske øyer. Oppskriften er ikke helt identisk med originalen, da jeg ikke får tak i alt som hører med. Jeg måtte derfor komponere min egen versjon og fremgangsmåte, men resultatet ble meget bra. Ettersom jeg hadde pastaris, brukte jeg det. Det riktigste å bruke er selvfølgelig ris. Det er forresten utallige oppskrifter på Pelau, så kanskje denne er helt OK? Det er bare å google:-)

Her er min oppskrift på noe som kan minne om Pelau fra Trinidad og Tobago.

Til 5-6 personer

3 kyllingfileter, hver av dem delt i 8 store biter marineres i halvparten av marinaden

Marinade (moses med stavmixer/foodprocessor/blender)
1 ss olje
1 ss soyasaus
1 ss Worcestersauce
1 ss tomatpuré
1/2 ts kardemomme
1/2 ts nellik
1/2 ts spisskummen
1/4 ts chili powder (sterkt)
2 sjalottløk, grovhakkede
4 hvitløkfedd, grovhakkede
---
2 middelstore gulrøtter i små terninger
1 gul paprika i små terninger
2 selleristilker i små terninger
---
1 ss olje
3 ss brunt sukker
halvparten av marinaden
---
1 pk/boks kokosmelk, henholdsvis 2 1/2 og 4 dl (mengden er ikke vesentlig) (ikke lightversjon)
2 dl vann (+ 1 dl ekstra avh. av hvor mye kokosmelk som brukes)
1 1/2 terning kyllingbuljong (mer?)
1 1/2 dl pastaris eller langkornet ris (bruker du ris, må den skylles i kaldt vann flere ganger)
---
salt
pepper

1 moden mango (eller bananskiver, ananasbiter, fersken eller en annen søt frukt som de har i Karibien)
1-2 ss sukker
korianderdryss
små tomater eller paprikaterninger, røde eller grønne, eller vårløk (til dekorasjon)

1. Bland kyllingbitene med halvparten av marinaden og sett kjølig minst 1 time.
2. Skjær opp grønnsakene i små terninger. Det er lurt å skjære av topp og bunn på paprikafrukten, fjerne innmaten og skjære "kjøttet" i strimler på ca. 3/4-1 cm. Da er det enkelt å få små og fine terninger.


3. Bruk en romslig stekepanne eller en passende gryte. Varm opp på middels varme og ha i olje, brunt sukker og resten av marinaden. Stek dette ett minutt. Pass på varmen, må ikke bli for brunt.


4. Tilsett kjøttet og stek til det har skiftet farge rundt det hele. Trenger ikke bli gjennomstekt, det skal koke senere.


5. Hell i kokosmelk og vann og la retten koke opp. Dryss i pastaris eller ris og kok maten i 10 minutter før du tilsetter grønnsakene. Rør innimellom så ikke noe legger seg fast i bunnen av gryten. Bruk lokk. Etter 5-10 minutter skal alt være ferdig, avhengig av om du har pastaris (15 min) eller ris (20 min).



6. Mens maten koker, lager du mangomoussen. Skjær ned langs stenen på begge sider og skrap ut kjøttet, både på halvdelene og rundt stenen. Mos med stavmixer og smak til med sukker. Skal være godt og søtt. Denne søte moussen smaker kjempegodt til den "sterke" maten. Har du ikke mango kan du servere bananskiver til.
7. Smak på maten om det trengs mere "trøkk", chili powder? Resten av buljongterningen eller soyasaus? Skulle det koke litt tørt, tilsetter du mer vann, 1/2-1 dl.
8. Nå kan du glede deg til å servere Pelau til familien:-) Dryss koriander eller persille over og legg på noen små tomater eller paprikaterninger, røde eller grønne.

VELBEKOMME!





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...