onsdag 18. april 2018

PICADO, PORTUGISISK GRYTERETT


Deilig, krydret og spicy gryterett fra Portugal og Madeira med få ingredienser. Flott søndagsmiddag, men den funker også helt fint på en onsdag:-) Så enkel å lage!

Til 4 personer

500-600 g mørt kjøtt (okse, hjort, elg) i strimler 6-7 cm lange
2 ss smør/margarin
1 ts salt
4 hvitløkfedd, finhakkede
1 ts sambal oelek (chilipasta) (sterkt)
1/2-1 kjøttbuljongterning
2 dl vann
1 dl rødvin
2 ss tomatpuré
1-2 ts sukker

broccoli

poteter - pommes frites eller vanlig kokte

*Om du skal ha vanlig kokte poteter setter du dem på til koking først.
*Skal du ha pommes frites er det enklest å kjøpe en pakke i frysedisken på butikken. Følg bruksanvisningen på pk.
*Hjemmelagede pommes frites - skjær 6 uskrelte poteter i tynne strimler. Tørk dem med kjøkkenpapir. Varm opp 1 cm soyaolje/frityrolje i en stekepanne og stek potetene i porsjoner, minst 4 ganger. Snu dem rundt etter ett minutt og stek videre i ett minutt til. Ta dem ut av oljen og legg dem til avrenning på kjøkkenpapir. Dryss på litt salt før servering. (Egentlig skal man steke pommes frites to ganger, men det blir litt vanskelig uten profft kjøkkenutstyr.) De ble gode med denne fremgangsmåten, også. Hold dem gjerne varme i stekeovnen, i ildfast form, 100 grader.

1. Skjær kjøttet opp i jevnstore strimler og finhakk 4 hvitløkfedd.
2. Smelt smør i stekepanne, tilsett salt, finhakket hvitløk og chili paste (sambal oelek). Rør det godt sammen og stek det i ett minutt. Tilsett alt kjøttet og stek det til det har skiftet farge. Trenger ikke være gjennomstekt, da det skal koke senere.


3. I kjele - bland vann, rødvin, tomatpuré og 1/2 kjøttbuljongterning. La dette koke opp. Ha det stekte kjøttet i kjelen og la gryteretten koke til kjøttet er gjennomkokt/mørt. Det tar ikke lang tid, 8-10 minutter, kanskje.


4. Kok broccolibuketter i lettsaltet vann i 3 minutter. Hell av vannet og hold dem varme.
5. Tilsett sukker i gryteretten når den er ferdig. Mer salt? Da har du i mer av buljongterningen. Jeg brukte en hel buljongterning og det ble egentlig litt for salt, så vær forsiktig.
6. Legg maten opp på tallerkener. Se så fine farger!

Spicy portugisisk middag med hjemmelagede pommes frites. Sausen er så god at den må spises opp med skje til slutt:-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...