tirsdag 22. mai 2018

DIGESTIVEKJEKS (BIXIT)Dette er kjeks vi alltid kjøper i butikken når vi skal lage ostekake o.l. Hvorfor ikke prøve å lage sine egne? Kjeksene har sin opprinnelse i Storbritannia. Navnet "Digestive" er et engelsk ord som betyr fordøyelse, altså er de etter sigende gode for fordøyelsen fordi de inneholder natron:-) Da jeg kom over en oppskrift her forleden virket det spennende å prøve seg på disse. Ville de ligne? Ville de smake likt? Det var jo bare en måte å teste det ut på, så jeg satte i gang med det samme. De ble gode og møre, ikke for søte og passer utmerket til en kopp te, som de drikker massevis av i England, eller selvfølgelig også til en kopp kaffe.

Hva med ostekaken, da? Hvem vil knuse disse hjemmelagede fine kjeksene til en ostekakebunn? Til den kjøper jeg nok heller kjeks i butikken:-)

Stekeovn 180 grader i 12-13-14 minutter midt i ovnen

30-32 stk. avhengig av hvor tynt man kjevler

175 g havremel
175 g hvetemel
150 g kaldt smør i terninger
1/2 ts natron
60 g brunt sukker
3 ss melk
---

1. Bland de to melsortene i en bolle og smuldre i det kalde smøret. Det er praktisk å bruke kjøkkenmaskinen til dette. Da blir det fint og kornete.
2. Bland inn natron og sukker.
3. Elt inn melk. Deigen vil ikke samle seg, så hell massen ned på bakebordet og klem den sammen til en deig. Pakk i plast og la ligge kjølig minst 1/2 time.4. Når du skal kjevle er det supersmart å legge plast oppå. Det er vanskelig å kjevle uten, bare prøv, deigen går i stykker i kantene. Med plast oppå går det som en drøm. Kjevle halve deigen om gangen og kjevle restene til slutt. Kjevle til leiven er 3 mm tykk og stikk ut runde kjeks med et glass, ca. 7 cm Ø.5. Legg kjeksene på bakepapirkledd stekebrett og prikk dem med en gaffel.


6. Stek som angitt ved 180 grader midt i ovnen i 12-13-14 minutter til gyldne. Kjeksene har muligens ikke helt lik tykkelse så de tynneste blir fortere stekt. Hold øye med dem og ta ut etterhvert. Avkjøl på rist.
7. Oppbevares i tett boks.


*Fikk så fint stempelsett av min søster hvor man kan sette sammen bokstaver til de ord man vil.
Gir man kjeksene bort i gave er det gøy å skrive navnet på mottakeren:-)*På bildene nedenfor har jeg laget noen gaver med ingrediensene til kjeksene. Den som får gaven må bare tilsette smør og melk. Glasset tar 1/2 liter. Mål opp alle ingrediensene og legg dem i forskjellige små boller el.l. Trykk innholdet godt ned i glasset etter hvert som det fylles.
(Har også laget glass med ingredienser til Knekkebrød med eplemost.)

Vertinnegave? Julegave? Bursdagsgave?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...