søndag 13. mai 2018

ØRRET/LAKS, OVNSBAKT MED SWEET CHILI SAUCE OG KRYDRET COUSCOUS SOM TILBEHØR


Denne middagen er laget med inspirasjon fra det marokkanske kjøkkenet. Couscous + Marokko = sant;-)

Couscous kan tilberedes på utallige måter. Her er den tilsatt tørket frukt og det marokkanske krydderet harissa. Harissa er vanligvis en paste, konsistens som pesto, men jeg har krydderet som pulver.

Stekeovn 200 grader i 12-15 minutter

Til 4 personer

4 fine porsjonsstykker ørret eller laks av filet uten skinn og ben
litt salt
1/2 dl sweet chili sauce
noen smørklatter
---
3 dl couscous
4 dl vann
10 tørkede aprikoser i biter på str. med rosiner
1/2 dl rosiner
---
1 ts kardemomme
1 ts harissa, pulver (sterkt)
litt safran eller gurkemeie for fin farge
1 ts brunt sukker
1 meget finhakket hvitløkfedd
---
noen grønne asparges (kan sløyfes), kokes i lettsaltet og lettsukret vann i 2 minutter

evt. yoghurt eller crème fraîche

1. Sett på stekeovnen, 200 grader.
2. Gjør i stand fisken: Hvis du har ørretfilet (laks) kan du gjøre som du ser på bildet under. Skjær fiskekjøttet av skinnet og skjær vekk litt av siden på fileten. (Disse mindre bitene kan du f.eks. bruke i en fiskesuppe eller til pasta al salmone.) Hvis du har kjøpt ferdige fiskestykker er det også lurt å fjerne skinnet. Jeg delte opp fileten i stykker på 5 cm, akkurat passelig pr. porsjon. En filet er for mye til 4 personer til en middag, så resten kan enten fryses eller brukes til en annen fiskerett.


3. Smør en ildfast form og legg fiskestykkene i. Dryss på litt salt og ringle 1/2 dl sweet chili sauce over. Fordel også noen smørklatter rundt omkring i formen. Sett den midt i ovnen på 200 grader og ovnsbak den i ca. 15 minutter.


4. Bland couscous og frukt i en bolle. Kok opp vann og hell vannet over couscousen. La det stå med lokk til alt vannet er absorbert. Rør det klumpefritt og ha i alle krydderne og hvitløken. Dekk til så det holder seg varmt.4. Ved servering fordeler du couscousen på 4 tallerkener og legger fiskestykkene oppå. Jeg hadde noen få grønne asparges til overs fra tidligere, så de fungerte utmerket til dette retten. Koking av asparges: Skjær av ca. 4 cm nederst på aspargesen og skrell den. Kok opp vann med litt salt og litt sukker og kok aspargesene i 2 minutter. Ta de opp med en gang og legg de på tallerkenene. Jeg delte hver i tre før koking.
5. Skulle maten kjennes litt tørr, bruk det flytende i den ildfaste formen som saus. Det er også godt med yoghurt eller crème fraîche til.

Deilig middag med eksotisk smak!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...