torsdag 25. oktober 2018

GROVBRØD MED VALNØTTER I LEIRGRYTE (NESTEN ELTEFRITT)

Ser du hvor sprø skorpen er, eller?

Å steke brød i leirgryte gir ekstra gode brød med knasende sprø skorpe. Nesten for sprø til å skjære...
Har du ikke leirgryte, kan du bruke en støpejernsgryte med lokk, f.eks., som tåler høy temperatur. Håndtaket, òg!

Stekeovn 230 grader i 30 minutter med lokk, 10 minutter uten lokk,  på nederste rille

1 brød

300 g hvetemel
1 dl sammalt hvete, grov
1 dl havregryn, lettkokte
1 dl havrekli (evt. kruskakli eller 1 dl mer havregryn)
1/2 pk tørrgjær
1 ts salt
4 dl lunkent vann
1 ss sirup
---
1 dl grovhakkede valnøtter

*NB - la leirgryten med lokk ligge i kaldt vann i 15 minutter hvis brukt før. Ellers i 30 minutter*

1. Bland de tørre ingrediensene i bakebollen. Tilsett vann og sirup og la maskinen jobbe i minst 10 minutter. Tilpass melmengden til deigen så vidt slipper bollen. Deigen skal være løsere enn vanlig brøddeig.


2. Ha i valnøttene og bland dem godt inn. Skrap deigen ned fra sidene i bollen og sett den til heving en times tid. Dekk til.
3. Hvelv deigen ned på melet bakebord og form den til et brød uten å kna den nevneverdig. Dette er jo et nesten eltefritt brød. Legg et klede over og la det ligge å heve seg i 15-20 minutter mens ovnen varmes opp.


OBS! Sett leirgryten med lokk inn i kald ovn og sett ovnen på 230 grader. 

4. Når ovnen er varm er også brødet ferdig hevet. Ta leirgryten ut av ovnen - bruk grytekluter - dette er varme saker - og dryss 2 ss hvetemel utover bunnen av gryten. Legg det hevede brødet forsiktig i leirgryten, dryss 1 ss mel over og skjær noen snitt i det på skrå. Legg på lokket og sett gryten inn i stekeovnen på nederste rille. Stek i 30 minutter med lokk, ta av lokket de siste 10 minuttene av steketiden.


5. Avkjøl brødet på rist.


Deilig å tygge på valnøttene:-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...