tirsdag 17. april 2018

TYKKE LEFSER MED RØMME- OG PRIMFYLL


Tykke, myke lefser med deilig "kling" er kjempegodt. Disse lefsene kan kjevles tynnere hvis man vil, men jeg synes de er best når de er lubne.

Oppskriften kan halvveres, om ønskelig. Jeg laget hel porsjon, smurte dem, delte dem i passende biter, pakket inn og la i fryseren. Supert å ha på lur om noen skulle stikke innom en dag...

Ca. 20 stk à ca. 100 g 25 cm Ø

Lefsedeigen lages for hånd:
4 dl H-melk
6 dl kefir/kulturmelk
2 ts bakepulver
3 ts hjortetakksalt
1300-1400 g hvetemel + litt til utbaking

"Kling" (fyll):
1 beger sæterrømme piskes med håndmixer
6 ss prim, romtemperert
2-3 ss sukker
1 ts vaniljesukker

1. Bland begge melkesortene med begge hevemidlene. Bruk en spiralvisp. Rør inn halvparten av melet først, med en sleiv, og tilsett resten av melet etter hvert. Når du ikke klarer å røre mer skraper du deigen ned på bakebordet. Bruk noe av det resterende melet og kna det inn i deigen. Samle deigen til en jevn klump. La den hvile minst 1/2 time før du begynner å kjevle.
2. Del deigen i 20 biter som du triller til runde boller. Dekk dem til så de ikke tørker ut.
3. Form ett og ett emne til runde små leiver før du begynner å kjevle. Bruk glatt kjevle til å begynne med. Snu leiven flere ganger og fortsett å kjevle med rutekjevle. Kjevle til leiven er 27 cm Ø.


4. Stek leiven på god varme, undersiden skal være opp, altså oversiden skal stekes først. Det blir finest overflate. Stek i 30 sekunder og snu den. Stek så til det er lysebrune prikker på den i ca. 30 sekunder til. Legg den på et fuktig klede inni en bærepose. Lukk posen godt til så all damp og varme holder seg der. Legg lefsene oppå hverandre inni posen. Der skal de ligge til de er helt kalde. Da er de myke og fine å smøre.
5. "Kling" er det samme som smørefyll. Pisk rømmen med håndmixer til den er tykk. Rør inn romtemperert prim og sukker. Smør dette utover lefsene, helt ut til kantene rundt det hele. Den siden som har de fine prikkene skal være ut. Det er altså retten på lefsene. Se bildet nedenfor. Brett sammen i tre og skjær opp i passende stykker. Jeg pleier å skjære av litt i hver ende og gi til "sultne munner" i familien.


6. Har du laget hel porsjon og ikke skal spise dem opp med det samme, pakker du dem inn i plast og putter dem i fryseren i porsjoner. (Plast er fy-fy, men har du et annet alternativ, er det fint.)

Deilige lefser til kaffen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...